Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘Nieuwe medicijnen oplossing personeelstekort’

Ziekenhuizen kunnen met tienduizenden personeelsleden minder toe wanneer meer gebruik wordt gemaakt van vernieuwende medicijnen. Dit hebben onderzoekers van de Universiteit Maastricht en het het Haagse onderzoeksbureau APE becijferd. Zij presenteren hun onderzoek vandaag, woensdag 4 februari, in Den Haag.

Aanleiding voor het onderzoek is de noodzaak werkbesparende methoden in de zorg te vinden. Door de vergrijzing dreigt daar een enorm personeelstekort. Nu werken ongeveer 1,2 miljoen mensen in de zorgsector. Tegen 2025 zou bijna een kwart van de beroepsbevolking in de zorg moeten werken om aan de stijgende vraag naar zorg te voldoen.

Tien vernieuwende geneesmiddelen
De onderzoekers hebben gekeken naar drie veelvoorkomende aandoeningen: COPD/astma, hart- en vaatziekten en psychische stoornissen. In 2007 werden in totaal 166.000 mensen daarvoor in een (psychiatrich of regulier) ziekenhuis opgenomen. Door tien vernieuwende geneesmiddelen te gebruiken hebben de zorginstellingen 7200 personeelsleden kunnen besparen.

Handen aan het bed
Er is een veelvoud aan nieuwe medicijnen, zegt prof. Wim de Groot van de Universiteit Maastricht. Volgens hem krijgen zorginstellingen te kampen met een chronisch tekort aan handen aan het bed als zij geen gebruik maken van dit soort medische innovaties. De regels en de manier waarop de zorg gefinancierd wordt, nodigen echter niet uit tot het gebruik van vernieuwende middelen. Nog te vaak worden patiënten in een ziekenhuis opgenomen om financiële redenen terwijl zij ook thuis kunnen worden behandeld, aldus het onderzoek.

Door: redactie Nursing

7 REACTIES

 1. tja.. en al die pillen worden dan weer door een bedrijf in een “rol” gedaan, zodat de verpleegkundigen ook niet meer de medicijndozen hoeven te vullen bij de patienten thuis (wat hen zo vaak een mooie ingang verleende om de boel een beetje te observeren) dus dat scheelt maar mooi weer wat ‘handen’.
  Daar zit je dan thuis, zonder meer een mens te zien waarschijnlijk, want de verpleging dient alleen nog maar de échte zieken!
  De pillen lossen het vast wel op….., dat handen-tekort! Waarschijnlijk iets bedacht vanachter een buro, zoals zoveel tegenwoordig in de zorg en dat is nou juist het allergrootste probleem! Je zal maar oud zijn..

 2. Lees alle reacties
 3. Werk als invalkracht in de zorg, verschillende locaties: van revalidatie, somatiek, p.g.,verzorgingshuis toe en vooral bij de laatste is het schrikbarend zoveel medicatie er gegeven wordt. Veel anti-depresivia.
  Kinderen, ouders vragen ook aandacht!!

 4. Zie artikel van 8 juni:”Duizenden ziekenhuisopnames door bijwerkingen”
  ROTTERDAM – Minstens 36.000 mensen zijn in 2003 in het ziekenhuis beland als gevolg van bijwerkingen van geneesmiddelen. Ongeveer een derde van deze opnames had voorkomen kunnen worden. Omgerekend komt dit uit op 230 onnodige ziekenhuisopnames per week.

 5. Ik denk niet dat alleen medicatie geven een oplossing is. T is de regering waar de fout zit. Alles word bezuinigd op de zorg, misschien iets minder geld uitgeven aan oorlog maAR aan de vergrijzing in Nederland.
  Als de zorg zo blijft gaan er veel mensen lopen omdat er gewoon teveel druk op onze schouders ligt

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.