Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe richtlijn bij grieppandemie in gebruik

Antivirale middelen moeten bij een beginnende grieppandemie direct worden voorgeschreven. Zo kan de snelheid van de verspreiding worden gedempt, en raken ziekenhuizen niet overbelast.

Dat schrijft een commissie van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) in de nieuw opgestelde richtlijn Influenzapandemie, die vandaag op de site verschijnt. 

 

Niet preventief
Antivirale middelen als Tamiflu moeten niet preventief worden voorgeschreven. Ze mogen alleen worden voorgeschreven als er een medische indicatie is. Voor het uitschrijven van een recept is alleen een verzoek van de patiënt onvoldoende, adviseert de richtlijn.
 
Zo snel mogelijk

Als er alleen sprake is van een dreigende pandemie, dan is eerst bloedonderzoek nodig. Heeft de pandemiegolf, die vermoedelijk uit het buitenland komt, Nederland bereikt, dan kan bloedonderzoek worden overgeslagen. Als een patiënt in zo’n situatie griepverschijnselen vertoont, moet hij zo snel mogelijk antivirale middelen krijgen. De overheid heeft daarvan vijf miljoen doses ingeslagen.

 

Minder besmettelijk
‘Patiënten worden zo minder besmettelijk. Dat spreidt de griepgolf over een langere periode, van enkele weken tot twee maanden’, zegt medicus Ted van Essen, een van de richtlijnopstellers. ‘Ziekenhuizen en ziekenhuisbedden raken dan minder snel vol.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.