Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe richtlijn voor urine-incontinentie

De nieuwe richtlijn ‘Urine-incontinentie bij kwetsbare ouderen’ is beschikbaar voor verpleegkundigen en verzorgenden.
Nieuwe richtlijn voor urine-incontinentie

De richtlijn draagt bij aan betere continentiezorg en is ontwikkeld door kenniscentrum LEVV in opdracht van beroepsvereniging V&VN.

Proefimplementatie in verpleeghuizen
Om de toepassing van de richtlijn in de praktijk te bevorderen, wordt er een proefimplementatie uitgevoerd in verpleeg- en verzorgingshuizen en in de thuiszorg. De proefimplementatie moet inzicht geven in de factoren de implementatie van deze richtlijn bevorderen en verhinderen. Meer over het implementatieproject.

Verpleegkundige interventies
De richtlijn is speciaal ontwikkeld voor de care-sector en gaat onder andere in op de wijze waarop urine-incontinentie gediagnosticeerd kan worden, welke behandelingen aanbevolen worden en welke specifieke verpleeg- en verzorginterventies moeten worden toegepast. Tevens geeft de richtlijn aan door welke disciplines dit dient te gebeuren.

Incontinente ouderen
De nieuwe richtlijn is te gebruiken voor mensen met urine-incontinentie die 65 jaar of ouder zijn. Vaak hebben zij fysieke beperkingen, beperkte mobiliteit, problemen met het evenwicht, verminderde spiersterkte, problemen met de cognitie of een verslechterde conditie.

Incontinentiezorg flink verbeterd
Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van Zorg voor Beter dat cliënten in verpleeghuizen en thuiszorg tevreden zijn over de incontinentiezorg die zij krijgen. Waar ze de zorg vorig jaar nog met een 6 beoordelden, geven zij nu een 7.4.

De richtlijn is in digitale vorm te vinden op de website van V&VN. Het is ook mogelijk de richtlijn als pdf of print op te vragen bij het LEVV.

Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.