Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe tromobosemedicatie in verzekerde pakket

De nieuwe anti-stollingsmiddelen Pradaxa® en Xarelto® behoren per 1 december tot het verzekerde pakket. Dit heeft minister Schippers besloten na prijsonderhandelingen met de fabrikanten waardoor tot enkele tientallen miljoenen euro’s bespaard kan worden.
Nieuwe tromobosemedicatie in verzekerde pakket

De anti-stollingsmiddelen Pradaxa® en Xarelto® betekenen een aanzienlijke verlichting voor het dagelijks leven van een grote groep trombosepatiënten. De middelen kunnen oraal ingenomen worden en regelmatige controle door de trombosediensten is in veel gevallen niet meer noodzakelijk.

Leidraad trombosezorg

Eerder dit jaar brachten het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) en de Gezondheidsraad (GR) onder voorwaarden een positief advies uit aan de minister. Beiden wezen op het belang van een gecontroleerde invoering van de middelen. Op verzoek van de minister hebben de Orde van Medisch Specialisten (OMS) en een aantal wetenschappelijke verenigingen daarom een leidraad opgesteld die dit moet waarborgen. ‘Hierdoor is het mogelijk deze middelen op een verantwoorde manier in te voeren en zijn zorgverleners voldoende voorbereid op de wijzigingen die plaats gaan vinden in de trombosezorg’, aldus Schippers. ‘Het is nu aan de voorschrijvers om zorgvuldig met deze middelen in de praktijk om te gaan. Ik ga ervan uit dat voorschrijvers zullen handelen naar de leidraad.’

Lees ook:
‘Geef mobiele patiënt tot ontslag Fraxiparine®’
Minstens 25 doden door fouten trombosezorg
Waarschuwing voor onderschatten ernst trombosebeen

Rijksoverheid
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.