Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Nieuwe verpleegkundige film en televisieserie in aantocht

De verpleegkundige staat in zowel een nieuwe Nederlandse film als televisieserie centraal.
Nieuwe verpleegkundige film en televisieserie in aantocht

Gisteren werd bekend dat er wordt gewerkt aan een nieuwe ziekenhuisfilm, Groeten van de Chemo. De film gaat over vier jonge patiënten op een afdeling kinderoncologie en draait in de zomer van 2013 in de bioscopen. Actrice Nicolette van Dam kruipt daarvoor in de rol van verpleegkundige.

Nederlandse Nurse Jackie
Ook meldde de AVRO gisteren dat er een Nederlandse adaptie van de Amerikaanse serie Nurse Jackie in aantocht is, Charlie (foto). Charlie leeft twee verschillende levens. Als verpleegkundige werkt ze op de spoedeisende hulp in een grootstedelijk ziekenhuis, waar zij het verschil maakt tussen leven en dood. Op de afdeling wordt de no-nonsense en krachtige Charlie door zowel collega als patiënt gerespecteerd, maar ook gevreesd vanwege haar bijtende humor en antiautoritaire houding. In haar andere leven is ze drugsverslaafd. Ze steelt medicijnen uit het ziekenhuis en liegt tegen iedereen om haar geheim te bewaren. Charlie wordt gespeeld door actrice Halina Reijn.

Ophef in de verpleging
Nurse Jackie zorgde in Amerika voor flink wat ophef in de verpleegkundige wereld. Zo was de American Nurses Association (ANA) teleurgesteld over hoe de serie verpleegkundigen en de verpleging portretteert. De negatieve beelden zouden het vertrouwen van patiënten kunnen schaden en jongeren ontmoedigen voor het vak van verpleegkundige te kiezen. In een poll op de website van de ANA stemde 53 procent van de respondenten ‘ja’, toen werd gevraagd of series als Nurse Jackie schadelijk zouden zijn voor het imago van de verpleging. 47 procent van de 1026 stemmers dacht van niet. 

In Nederland op televisie
De AVRO brengt de serie vanaf maart 2013 op Nederland 3. De beroepsvereniging V&VN vindt het dan ook te vroeg om te kunnen stellen dat het Nederlandse Charlie schadelijk is voor het imago van het verpleegkundig beroep. Wat denk jij? Stem op de poll rechts van dit artikel.

Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

2 REACTIES

  1. Wij vinden dat de tekst niet klopt omdat jongeren tv series en werkelijkheid wel uit elkaar kunnen houden. Dit weerhoud hen dus niet om verpleegkundige te worden. Het is dan ook een roeping om verpleegkundige te worden evenals een timmerman of advocaat. Als je dat niet ligt, word je het ook niet omdat je dan weet dat het je roeping niet is. Als je door deze film de verkeerde informatie krijgt, denken mensen weleens dat het zo is doordat er veel meer in films gebeurdt dan in werkelijkheid omdat ze een verhaallijn moeten hebben. Maar hetzelfde is als in Goede tijden, slechte tijden, hier wordt een verhaallijn in gepresenteerd, maar elk persoon weet dat dit niet echt is maar ze leven zich wel in, in het verhaal. Wij vinden ook dat ze meer reality op de televisie moeten presenteren omdat dat de jongeren terug brengt naar de werkelijkheid op de werkvloer.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.