Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Nieuwe wijkverpleegkundigen aan de slag

De Stichting Woonservicewijken Escamp heeft negen ‘nieuwe’ wijkverpleegkundigen in Den Haag Zuid-West aangesteld. Zij worden Zichtbare Schakels genoemd en gaan de komende jaren in Moerwijk, Morgenstond, Bouwlust en Vrederust op zoek naar gezinnen waar het niet helemaal goed mee gaat en proberen hen te helpen.
Nieuwe wijkverpleegkundigen aan de slag

Zichtbare Schakel is een door de overheid gesubsidieerd programma dat de wijkverpleegkundige terugzet in haar oorspronkelijke taak: die van spil in de wijk. Het programma richt zich op de uitbreiding van het aantal wijkverpleegkundigen in zogenaamde aandachtswijken. Eind vorig jaar zijn 42 Zichtbare Schakelprojecten van start gegaan. Een van de deelnemers is Stichting Woonservicewijken Escamp.

Hele gezinnen
Zichtbare Schakel richt zich nadrukkelijk op kwetsbaren in de wijk, bijvoorbeeld verslaafden of mensen met psychische problemen. Vaak gaat het om zorgmijders die niet door de huisarts kunnen worden doorverwezen. De wijkverpleegkundigen kijken breed, vaak treffen zij een combinatie van problemen aan van gezondheid, wonen, eenzaamheid, verwaarlozing, verslaving of opvoeding. De meldingen komen via de huisarts of via het wijkservicepunt binnen, maar bewoners kunnen zich ook zelf melden voor een gesprek of een huisbezoek. 

Sterkere cliënten
Ook ex-staatssecretaris Jet Bussemaker vond dat de wijkverpleegkundige meer kan dan verplegen. ‘Ze coördineert, signaleert en leert mensen de regie over hun eigen leven te voeren. Het werk van de wijkverpleegkundigen moet de positie van cliënten versterken, zodat ze langer zelfstandig kunnen wonen en niet afhankelijk zijn van de AWBZ,’ zo sprak Bussemaker eerder dit jaar tijdens de werkconferentie Zichtbare Schakel in Zetten.

Artikel in Nursing
In Nursing mei verscheen een artikel over de vele initiatieven die ontstaan zijn bij reguliere thuiszorgorganisaties waarbij de wijkverpleegkundige haar oorspronkelijke taken terugkrijgt. Ze voert direct overleg met de huisarts, bouwt een netwerk van (in)formele hulp rondom de patiënt en raadpleegt, adviseert en motiveert medewerkers binnen haar eigen team. 

Door: Redactie Nursing, Margot Hamel

Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Nursing.      

3 REACTIES

  1. Ook ik ben van mening dat deze zorg, nu nog in de vorm van een project, binnen de thuiszorg georganiseerd moet worden en in Amsterdam gaan wij dat ook doen.
    Geen aparte functie Zichtbare schakel wijkvp maar geintergreerd in de huidige wijkvp functies waar deze oorspronkelijke taken thuishoren.

  2. Lees alle reacties
  3. Hoe goed bedoeld en nuttig deze zorg ook is, de ervaring leert hoe meer er projectmatig wordt gewerkt, des te meer verwarring in de lijn, dat is mijn ervaring. Neem als voorbeeld de jeugdzorg. Alles ging mis door versnippering.
    Waarom niet deze zorg binnen de reguliere thuiszorg organiseren.dat zijn korte lijnen, geeft continuïteit en voor verpleegkundigen afwisseling in de zorg en uitdaging.

  4. Sinds begin juni 2010 werk ik als wijkverpleegkundige, specifiek voor allochtonen( Ook Zichtbare Schakel)in Arnhem. Samen met nog meer collegae in Arnhem zijn we voor het projekt aangesteld in verschillende wijken.Zo schakelen we aan elkaar en vormen door het land een kleurrijke ketting .Een sierraad in de zorg

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.