Medische termen Abracadabra? Dat valt best mee. Met deze vier tips van trainer Ingrid de Jong leer je de termen begrijpen en doorgronden.
1. Veel medische termen bestaan uit combinaties: een stam met voor- en/of achter-voegsels. Als je de betekenis van deze losse woorddelen kent, kun je vaak de betekenis van het hele woord herleiden. Zie de uitwerking van de termen ‘polyartritis’ en ‘endoscopie’.
2. Veel termen bestaan uit dezelfde ‘onderdelen’. Alles met ‘dys’ of ‘de’ heeft een slechte betekenis. Zoals dyslectisch (lectisch staat voor lezen, dus je kunt dan moeilijk lezen). ‘Itis’ staat voor ‘ontsteking’. Dus artritis is ontsteking van het gewricht, bronchitis ontsteking van de bronchiën (luchtpijpvertakkingen).

Ingrid geeft de workshop ‘De taal van medici’ op het congres voor afdelings- en medisch secretaresses. Klik hier om je in te schrijven en gebruik te maken van de vroegboekkorting.
3. Probeer de termen te linken aan woorden die je in de dagelijkse praktijk tegenkomt. Het woord ‘bioscoop’ bestaat bijvoorbeeld uit de delen ‘bio’ en ‘scoop’. ‘Bio’ betekent ‘leven’ en scoop staat voor ‘kijken’. Je kijkt dan letterlijk in iemands leven naar ‘levende beelden’. Het woord ‘scoop’ is een woord dat je ook regelmatig tegenkomt in de medische terminologie, denk aan ‘stethoscoop’ (stethos staat voor borstkas, en je luistert met dit instrument naar de borstkas, oftewel de hartslag) of ‘endoscoop’ (je kijkt binnen het lichaam).
4. Als je er echt niet uitkomt, kun je de medische term opzoeken in de nieuwste uitgave van de ‘Coëlho zakwoordenboek der geneeskunde’. Deze editie bevat meer dan 40.000 termen en afkortingen uit de medische wereld. Klik hier om het boek te bestellen. Of tik de term in op deze handige website.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account