Op de afdeling van mbo-verpleegkundige Bo krijgen hbo-v opgeleide collega’s er nieuwe taken bij. Het is zoeken naar een nieuwe balans in een team van ervaren en minder ervaren collega’s.
Vrij snel na de aankondiging over de transitie mbo-hbo volgden er sollicitatierondes; niveau 4 verpleegkundigen konden solliciteren voor de verkorte hbo-v opleiding en (mbo-)verpleegkundig coördinatoren werden (vrijwillig) aangemeld. Nieuwe niveau 5-verpleegkundigen werden aangenomen en taken rondom deze functie werden in praktijk gebracht.
Het gaf een verandering die zichtbaar én voelbaar was op de afdeling. Allemaal met een prima inwerkplan, maar het betekende voor de nieuwe niveau 5 verpleegkundigen een hele verantwoording. Sommigen zijn jong en hebben nog niet zo veel werk- en levenservaring. Zij komen in een ervaren team waarin veel mensen denken: “Zo die komt even zeggen hoe we het moeten doen…” Voor hen is het zeker niet altijd makkelijk. Ik heb al vaak de opmerking gehoord: “Jij bent hier toch de niveau 5, jij bent toch de opleiding gaan doen?” Wie weet heb ik het zelf ook wel eens gezegd… Niet leuk als je dat iedere dag te horen krijgt!

Discussie mbo-hbo
In dit dossier verzamelt Nursing het laatste nieuws, achtergronden en blogs over de discussie mbo-hbo in de verpleegkunde. Bekijk het dossier>>>
De angst voor de verandering van onze functie als niveau 4 verpleegkundige, hield ons in het begin het meest bezig. Hoe ziet de toekomst op de afdeling er voor ons uit? Mogen we nog wel complexe zorg geven, mogen we nog wel visites lopen, studenten begeleiden of zijn we er enkel voor de adl zorg?
Zoals staat omschreven in de functieomschrijvingen is het:
– de niveau 5 die sturing geeft aan de coördinatie van de totale zorg op de afdeling en de niveau 4 die zorgt voor de coördinatie en zorg van haar toegewezen patiënten;
– de niveau 5 die zich richt op kwaliteitstaken met ondersteuning van niveau 4;
– de niveau 5 die zich richt op complexe verpleegtechnische handelingen.
Inmiddels werken we alweer enige tijd op deze manier en ik kan zeggen dat er aan mijn taken als niveau 4 verpleegkundige weinig is veranderd. We werken met een goede kamerverdeling waarin je de totale zorg op je neemt, dit met ondersteuning van een niveau 5 indien aanwezig. Het is goed om te weten waar we staan maar het verplegen doen we echt samen.

Bo Corstjens is mbo-verpleegkundige op de afdeling neurologie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Haar hbo-collega’s krijgen er taken bij. Bo blogt over wat dat betekent voor haar en haar team >>>
Ik denk dat deze samenwerking goed kan verlopen als we voor elkaar openstaan. In het begin is het aftasten. Mooi zou het zijn als we open staan voor elkaars kennis en kunde, vanuit beide niveaus. Hierin is een goede dagevaluatie een belangrijk punt op de agenda: hoe verliep de dag, was er een goede samenwerking, zijn er nog dingen waar je tegenaan liep? Hierin kunnen wij als verpleegkundigen van elkaar leren. Vaak is het druk en ben je blij als je het werk om half vier kunt overdragen en je met een goed gevoel de afdeling verlaat. Maar even tien minuten samen die dag doornemen hoort daar gewoon bij, zeker nu met alle veranderingen moeten wij hier prioriteit aan geven.
Hoe mooi is het als we van elkaar kunnen leren, elkaar durven aanspreken en zo zorgen voor een top-afdeling. Beide niveaus moeten het beste uit elkaar naar boven halen, ieder heeft zijn eigen kwaliteiten. Ik weet zeker dat het ons lukt. Het heeft alleen nog wat tijd nodig.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account