Ook al werkt Jos in een VTT team, toch ontkomen hij en zijn collega’s niet aan de veranderingen in de wijkverpleging die sinds dit jaar ingingen.
‘Er is sinds 1 januari zeker veel veranderd?’ Aan het begin van 2015 was ik geneigd om daar nogal gemakkelijk over te doen. Per slot van rekening heb ik in mijn werk in een technisch team veel te maken met MSVT of terminale zorg en dat is nog wel redelijk geregeld. Maar nu, enkele weken later, ben ik toch wat minder positief.
Ik zou zo graag willen dat het nog een paar jaar 2014 kan blijven! We werken nu met zorgarrangementen en zorgdoelen. Zo’n zorgdoel is vaak gekoppeld aan een basistijd. Al de zorgdoelen bij elkaar geeft dan een tijd aan die je mag besteden aan een cliënt. (Ik weet het, da’s nogal gemakkelijk omschreven, maar hier komt het wel op neer). Nu is zo’n zorgarrangement voor reguliere zorg vrij standaard, en zeker ook niet aan wijzigingen onderhevig. Want: als je een zorgdoel aanpast, hoort daar ook de aanpassing van het zorgarrangement bij, en vervolgens wellicht ook de tijd die je kunt besteden (en het geld dat daarbij hoort).

Hervormingen langdurige zorg
Wat verandert er allemaal als zowel de verzorging als de verpleging in 2015 worden overgeheveld van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet (Zvw)? In dit dossier houdt Nursing het voor je bij. >>>
Maar wij worden er erg onrustig van. Neem een cliënt als mevrouw Van Dam. Gemetastaseerd mammacarcinoom, botmetastasen en mogelijk ook uitzaaiingen in de hersenen. Mevrouw krijgt ADL-ondersteuning van het wijkteam en ons technisch team komt voor de pijnbestrijding via de morfinepomp, en het toedienen van vocht via een perifeer infuus. Prima zorgarrangement gemaakt in het elektronisch zorg dossier (EZD). Wijkteam en wij kunnen er prima mee uit de voeten.
Maar: wat gebeurt er? Ondanks laxans als profylaxe krijgt mevrouw door het morfinegebruik obstipatie. Huisarts schrijft een klysma voor. Om gelegitimeerde zorg te leveren moet je dan twee dingen doen: je moet het nieuwe zorgdoel omschrijven en je moet de tijd voor de oplossing die je hebt, ook weer beschrijven. Anders: geen betaling.
Een dag later blijkt mevrouw een delier te ontwikkelen, waardoor er haloperidol moet worden toegediend. Je raadt het al: zorgdoel beschrijven voor de legitimatie van de extra zorg die je nodig hebt om het delier te bestrijden. Vervolgens heeft mevrouw een katheter nodig, en moet er ook een antidecubitusmatras komen omdat mevrouw steeds minder uit bed komt. Elke keer weer: zorgplan aanpassen door het beschrijven van nieuwe doelen om de extra tijd te kunnen legitimeren.
En als je weet dat wij in ons team gemiddeld tussen de 15 en 20 cliënten hebben zoals mevrouw Van Dam, dan ben je heel wat tijd kwijt om de administratie op peil te houden. Dat kost weer tijd (en dus geld want het is allemaal cliëntgebonden zorgtijd).
Ik weet het: het zou de kwaliteit van zorg moeten verbeteren, maar voorlopig maakt het van mij als verpleegkundige meer en meer iemand die met regeltjes, formulieren en verpleegplannen bezig is. En daar heb ik 37 jaar geleden mijn kantoorbaan niet voor ingeruild!
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account