Als het aan de Vereniging Hogescholen ligt, zijn er straks alleen nog verpleegkundigen die sterk zijn in rekenen. Sandra is voor.
Ik heb al heel wat woorden vuil gemaakt aan de psychosociale vaardigheden van artsen. Maar er is natuurlijk veel méér te vertellen over de kwaliteiten van artsen. Wat mij bijvoorbeeld opvalt, is dat ik eigenlijk weinig tot geen spelfouten aantref in teksten van artsen. Ook bemerk ik een behoorlijke ontwikkeling van hun Engelse taal. Bovendien kennen ze Latijnse namen voor elk lichaamsonderdeel en nemen dat heel serieus. Het is mij bovendien nog nooit gelukt om een arts onder de tafel te rekenen. Aan cijfermatig inzicht vind ik medisch geen gebrek.
Als het aan de Vereniging Hogescholen ligt, komen er straks ook alleen nog verpleegkundigen die sterk zijn in rekenen. Ik lees dat ze voorstellen om de rekenzwakke mensen uit te sluiten van een verpleegkundige opleiding. Er wordt nogal wat ge- en berekend door verpleegkundigen en dat moet goed gebeuren; foutloos zelfs. We hebben hier niet te maken met de tafel van zeven of het berekenen van wisselgeld. Het betreft hier milligrammen lichaamsveranderende medicamenten. Zet je de komma verkeerd, dan kan dat grote gevolgen hebben voor opnameduur of zelfs levenslengte.

‘Hbo-v moet rekenzwakke student weigeren’
Een aankomend student die niet goed is in rekenen heeft niets te zoeken bij een ‘rekenrijke’ opleiding zoals hbo-verpleegkunde. Dat stelt de Vereniging van Hogescholen>>>
‘Er zijn schema’s te maken per medicijn’, schrijven reageerders op de Nursingsite. Natuurlijk. Je kunt voorrekenen: voor 10 milligram moet je zoveel milliliter hebben. Voor 20 milligram, zoveel… enzovoort. Geen gek initiatief om fouten te voorkomen.
Maar ik vind dat je zelf moet kunnen bedenken hoeveel milliliter je op moet zuigen om een bepaalde hoeveelheid millimol kaliumchloride toe te passen in een anderhalve liter-infuus. Ook als dit voorgerekend staat in een schema. Je moet kunnen doorzien, overdenken. Of je dat nou uitrekent met een rekenmachine, uit je hoofd of op een papiertje, moet jij weten. Maar je moet het zelf kunnen bedenken.
Men zal mij wel weer een hork vinden, met mijn mening, maar alsjeblieft zeg collega’s, zie het nut van rekenvaardigheid! Ik lees allerlei reacties onder het nieuwsbericht van Nursing over het voorstel om de rekenzwakken uit te sluiten voor ons vak. ‘Mensen die bètavakken kiezen, kiezen vaak niet de verpleging’, lees ik. Misschien is dat anders, als we dat rekenen serieuzer gaan nemen… Moeten wij onszelf niet eens wat serieuzer nemen? Niet alles wat we doen, doen we met ons hart. Intuïtie, antennes, fingerspitzen, ze zijn allemaal heel belangrijk in ons vak. Maar een gezond verstand, diepte inzicht als het gaat om het menselijk lichaam, logisch redeneren én rekenen, dat moeten we gewoon kunnen.
Als je heel vriendelijk bent in een bakkerij, de winkel gezellig kan aankleden, maar je bakt geregeld zwarte broden, dan red je het als bakker niet. Je wordt geen zwemleraar, zonder zwemdiploma’s. Geen arts, als je niet kunt rekenen. Een arts moet ingewikkelde onderzoeken presenteren in het Engels, hij of zij moet spelfoutloos schrijven. Een gebrek in één van deze regionen heeft grote gevolgen voor je toekomst als arts. Logisch.
Een verpleegkundige redt levens, maar kan ze ook flink verwoesten. Met één rekenfoutje. Daarom de rekenmachine, de dubbelcheck én een dosis praktisch verstand; onmisbaar!

‘Ook een rekenzwakke student kan een uitstekende verpleegkundige worden’, zegt Caroline van Mierlo van het Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde (LOOV). Lees het interview hier>>>
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account