Een verpleegkundige die opiaten ontvreemdde uit een ziekenhuis is berispt. Het tuchtcollege oordeelde mild, omdat de verpleegkundige ook al strafrechtelijk was veroordeeld. De Inspectie, die de klacht tegen de verpleegkundige indiende, stelde dat de verpleegkundige in meerdere zorginstellingen geneesmiddelen had gestolen. De tuchtrechter vond hiervoor onvoldoende bewijzen.
Dat blijkt uit de uitspraak die het Regionaal Tuchtcollege in Eindhoven afgelopen maandag deed.
Eerder veroordeeld
De verpleegkundige werd in januari 2011 op staande voet ontslagen bij een verpleeghuis toen uit intern onderzoek en videobeelden bleek dat ze meerdere keren ampullen morfine uit de opiatenkast had meegenomen. De verpleegkundige – sinds 1 december 2010 in dienst van het verpleeghuis – ontkende de beschuldigingen. Het verpleeghuis deed aangifte bij de politie en meldde de kwestie bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De IGZ stelde een onderzoek in, deed navraag bij eerdere werkgevers en bij het Openbaar Ministerie. Hieruit bleek dat de verpleegkundige op 30 september 2010 is veroordeeld voor verduistering van opiaten tijdens haar dienstbetrekking bij een ziekenhuis. Ze kreeg destijds een werkstraf van 70 uur en een voorwaardelijke ontzegging van het uitvoeren van haar beroep van verpleegkundige voor een periode van 4 maanden met een proeftijd van 2 jaar.
Klacht IGZ
De IGZ heeft een klacht bij de tuchtrechter ingediend omdat de verpleegkundige handelde in strijd met de Wet BIG. Volgens de Inspectie heeft de verpleegkundige ‘gedurende meerdere jaren in meerdere situaties bij meerdere zorgaanbieders geneesmiddelen waaronder opiaten uit de opiatenkast heeft ontvreemd’. Ook heeft ze ‘opiaten onthouden aan cliënten voor eigen gebruik of meer opiaten afgetekend dan cliënten nodig hadden’. Tot slot verwijt de Inspectie dat de verpleegkundige zich niet aan gemaakte werkafspraken heeft gehouden die waren gemaakt naar aanleiding van de vermissing van opiaten. De verpleegkundige ontkent alle beschuldigingen. Zij noemt het onmogelijk dat zij de ampullen heeft ontvreemd en volgens haar heeft de IGZ geen concreet bewijs. Wel erkent zij dat ze eerder in het ziekenhuis een verschrikkelijke fout heeft gemaakt. Daarvoor is zij gestraft en ze is niet meer van plan om in Nederland ooit weer werkzaam te zijn, laat staan in de verpleging. Ze woont inmiddels in Zweden.
Oordeel tuchtrechter
Voor de tuchtrechter staat vast dat de verpleegkundige in september 2010 onherroepelijk strafrechtelijk is veroordeeld voor verduistering van opiaten in het ziekenhuis. ‘Dit druist volstrekt in tegen de normen en waarden die voor de beroepsuitoefening van een verpleegkundige van wezenlijk belang zijn, zoals zorg en respect voor van haar afhankelijke patiënten. De verpleegkundige heeft niet alleen het vertrouwen van haar werkgever en patiënten misbruikt en ernstig beschadigd maar ook heeft zij door haar handelen ernstige schade toegebracht aan het belang van de individuele gezondheidszorg. Daarmee staat vast dat verweerster in deze kwestie tuchtrechtelijk verwijtbaar heeft gehandeld’, aldus het rapport van het tuchtcollege. Volgens de tuchtrechter kan niet bewezen worden dat de verpleegkundige ook opiaten heeft ontvreemd bij andere zorginstellingen.
Berisping
De tuchtrechter oordeelt dat het gedrag van de verpleegkundige zo ernstig is dat een zware maatregel behoort te worden opgelegd. Maar het college houdt ook rekening met de strafrechtelijke maatregel die de verpleegkundige eerder kreeg opgelegd en daarom oordelen zij dat er volstaan wordt met het opleggen van een berisping.

Bij een berisping mag de verpleegkundige gewoon haar beroep blijven uitoefenen en is de zaak daarna in principe afgedaan. Ze hoeft de maatregel niet te melden bij een sollicitatie of aan een volgende werkgever.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account