Prof. dr. Olaf Timmermans is geïnaugureerd tot lector Healthy Region aan de HZ University of Applied Sciences. Hij gaat het nieuwe lectoraat Healthy Region leiden.
Binnen dit lectoraat wordt praktijkgericht onderzoek verricht en kennis ontwikkeld op het gebied van een gezond leven in Zeeland. Timmermans (1963) behaalde in 1985 de titel verpleegkundige aan het Zeeuws Instituut Zorgopleidingen. Vervolgens werkte hij in verschillende functies bij de voorloper van het huidige ADRZ en bij Emergis. Hij behaalde de titels Verpleegkundig Specialist (Utrecht, 1994) en Master of Science in Nursing (Cardiff, 2001).
Gezondheidswetenschappen
Timmermans is in 2002 overgestapt naar HZ University of Applied Sciences als docent verpleegkunde en is sinds 2004 aangesloten bij de vakgroep Verpleegkunde en Vroedkunde van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen. Olaf heeft in 2012 aan de Universiteit van Antwerpen zijn promotieonderzoek naar innovatie in de gezondheidszorg afgerond. Naast zijn werkzaamheden aan HZ University of Applied Sciences is Olaf als professor verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen Universiteit Antwerpen en is hij lid van de Raad van Toezicht ADRZ.
Teamleren verpleegkundigen
Een aantal jaar geleden promoveerde Timmermans aan de Universiteit van Antwerpen met zijn onderzoek over teamleren, wat kan bijdragen aan een betere implementatie van actuele standaarden en richtlijnen. Volgens Timmermans ondergingen verpleegkundige teams in 2012 een transformatie van productiegerichte teams naar ‘ambidextere’ teams. Dit betekent dat het team tegelijk verpleegkundige zorg produceert én ontwikkelt. En in die ontwikkeling vertoonden de teams tekortkomingen, zo concludeerde Timmermans in zijn onderzoek. ‘Het lukt verpleegkundige teams niet altijd om kwalitatieve en veilige zorg te bieden volgens actuele standaarden en richtlijnen. Ook worden innovaties niet altijd doorgevoerd.’
In teamverband leren
Timmermans heeft een oplossing bedacht om dit te verbeteren: teamleren. Hij bedoelt hiermee de activiteiten die verpleegkundigen met elkaar kunnen ondernemen om informatie te verzamelen, te verwerken en op te slaan. Voorbeelden zijn feedback geven, hulp vragen aan collega’s en het samen actief zoeken naar nieuwe kennis. ‘Verpleegkundigen leren in teamverband makkelijker en sneller. Wanneer je vernieuwingen dus via teamleren invoert, landt zo’n innovatie beter. Daarmee verhoog je de kwaliteit van je zorg.’

Lees hier meer over de promotie van Timmermans.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account