Pepernoten verhogen het risico op baarmoeder- en eierstokkanker, omdat ze veel van de stof acryl-amide bevatten.
Dit zeggen onderzoekers van de Universiteit Maastricht. Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention .
Kankerverwekkende stof
In 2002 ontdekten Zweede onderzoekers dat er acryl-amide zit in gebakken voedsel waar meel en suiker in is verwerkt. Acryl-amide zit ook in speculaas, chips, frites en koffie. De stof is officieel geclassificeerd als kankerverwekkende stof, aan de hand van proefdieronderzoek.
Epidemioloog prof.dr. Piet van den Brandt zegt echter: ‘Bij mensen is nog nooit aangetoond dat acrylamide kankerverwekkend is. In de meeste landen zijn overheid en industrie uit voorzorg gaan kijken of het gehalte acrylamide teruggedrongen kan worden.’ Dat is inmiddels bij een aantal voedingsmiddelen gelukt.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account