Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vervolg op Nightingale Studie komt eraan

Verpleegkundigen die in de periode 2011-2012 meewerkten aan de Nightingale Studie kunnen deze zomer opnieuw een vragenlijst verwachten. Er komt namelijk een vervolgonderzoek naar de gezondheid van verpleegkundigen.
pauze.jpg

Aan de Nightingale Studie werkten eerder zo’n 50.000 verpleegkundigen mee, ongeveer een derde van het totale aantal vrouwelijke (voormalig) verpleegkundigen in Nederland. Ongeveer de helft daarvan stuurde teennagels mee, weet je nog? Het doel van de Nightingale studie is om de lange termijn gezondheidsrisico’s van het beroep in kaart te brengen. In de loop van 2017 worden alle deelnemers daarom opnieuw benaderd, laten de onderzoekers weten.

Vervolgonderzoek

In 2011-2012 vulden alle deelnemers een uitgebreide vragenlijst in: de basis voor het onderzoek. In en na de zomer van 2017 ontvangen de respondenten opnieuw een uitnodiging om een vervolgvragenlijst in te vullen. Hiermee brengen de onderzoekers veranderingen in de gezondheid, leefstijl, werk en leefomgeving van de deelnemers in kaart die sinds 2012 zijn opgetreden. Ook worden nieuwe vragen gesteld, onder meer naar het natuurlijke dag-nachtritme van deelnemers. De eerste resultaten zijn op z’n vroegst in 2019 bekend.

Verpleegkundige werkt minder nachtdiensten
Het aantal nachtdiensten dat verpleegkundigen maandelijks achtereen werken is door de jaren heen gedaald. Lees meer>>>

Wat is de Nightingale Studie?

De Nightingale Studie is een samenwerking tussen het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam en de Universiteit Utrecht. De aanleiding was destijds dat buitenlandse onderzoeken een mogelijke relatie tussen borstkanker en nachtwerk aantoonden. Deze studies hadden de beperking dat nachtwerk vaak oppervlakkig was nagevraagd. De Nightingale studie beschikt over gedetailleerde informatie over nachtwerk en samenhangende veranderingen in levensstijl en sociale omgeving en is daarmee uniek. ‘Veel verpleegkundigen doen mee, omdat ze het belangrijk vinden om over dit onderwerp meer duidelijkheid te krijgen’, zegt Matti Rookus van het Antoni van Leeuwenhoek. ‘We zijn zeer verheugd met het grote aantal deelnemers en hopen dat velen van hen bereid zijn om weer een vragenlijst in te vullen. Hoe meer vrouwen opnieuw meedoen, hoe sneller en beter we de uiteindelijke resultaten kunnen vertalen naar alle verpleegkundigen.’

Nachtwerk en borstkanker

Er bestaan verschillende theorieën over de invloed van nachtwerk op het ontstaan van borstkanker. De verminderde aanmaak van melatonine zou het ontstaan van kanker in de hand werken. Ook het natuurlijke bioritme, aangestuurd door ‘klokgenen’, zou de gevoeligheid voor eventuele nadelige effecten van nachtwerk kunnen bepalen.  In 2017 zal een rapport van de Gezondheidsraad verschijnen over de gezondheidsrisico’s van nachtwerk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.