Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nijmeegs ziekenhuis bevriest succesvol tumor

Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen heeft als eerste ziekenhuis in Nederland prostaattumoren bij twee mannen behandeld door middel van bevriezing.

De zogenoemde cryotherapie is eerder al in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland met succes toegepast.

Gas
De Nijmeegse uroloog H. Vergunst heeft de eerste behandelingen dinsdag uitgevoerd in nauwe samenwerking met een ervaren Duitse specialist. De uroloog plaatst tien tot twintig holle naalden in de prostaat en leidt daar vloeibaar gas doorheen. Het gas bevriest de prostaat. Met heliumgas wordt de ijsklomp ontdooid, waarna de hele procedure wordt herhaald.

Tumorvrij
In het buitenland is gebleken dat 70 tot 80 procent van de behandelde mannen een jaar later nog steeds tumorvrij is, aldus het CWZ. Wel hebben de meesten van hen erectiestoornissen. Over het effect van de bevriezing op lange termijn zijn nog geen resultaten bekend, zegt de ziekenhuiswoordvoerder.

Oud
In Nederland krijgen jaarlijks 7000 mannen prostaatkanker. Een op de vier mannen ouder dan 70 jaar heeft de ziekte. Prostaatkanker veroorzaakt niet altijd meteen klachten en patiënten kunnen er zeer oud mee worden zonder dat ze weten dat ze ziek zijn. Mannen onder de 70 ondergaan meestal een operatie, als de kanker eenmaal is ontdekt. Oudere mannen worden vooral bestraald. De nieuwe cyrotherapie is alleen geschikt voor tumoren die nog niet uitgezaaid zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.