Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Nivel onderzoekt recepten schrijven door verpleegkundigen

Onderzoekers van het NIVEL verrichtten een internationale literatuurstudie naar verpleegkundigen met de bevoegdheid om medicijnen voor te schrijven. In Nederland krijgen verpleegkundig specialisten en diabetes-, long- en oncologieverpleegkundigen binnenkort deze bevoegdheid.
Nivel onderzoekt recepten schrijven door verpleegkundigen

Binnenkort behandelt de Eerste Kamer een wetsvoorstel dat het voor gespecialiseerd verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten mogelijk maakt medicatie voor te schrijven. In verschillende andere westerse landen – Australië, Canada, Ierland, Nieuw Zeeland, Zweden, Engeland, Finland en de Verenigde Staten – zijn verpleegkundigen al bevoegd medicijnen voor te schrijven. Nederland en Spanje zijn bezig er wetgeving voor in te voeren. De voorschrijfbevoegdheden en opleidingseisen verschillen sterk tussen de landen. In de meeste landen zijn de voorschrijfbevoegdheden van verpleegkundigen vrij beperkt en ligt de wettelijke verantwoordelijkheid vooral bij de medici. Met uitzondering van Engeland, waar iedere verpleegkundige na een voorschrijfcursus van drie maanden bevoegd is tot het voorschrijven van allerlei geneesmiddelen.

Voorschrijvende verpleegkundigen
‘De voorwaarden waaronder verpleegkundigen voorschrijven verschillen dus nogal tussen landen’, stelt NIVEL-programmaleider prof.dr. Anneke Francke. ‘In het Verenigd Koninkrijk mogen onafhankelijk voorschrijvende verpleegkundigen (‘independent nurse prescribers’), opgeleid op Bachelor niveau, voorschrijven uit de volledige British National Formulary voor elke medische aandoening binnen hun deskundigheidsgebied. In Zweden daarentegen mogen alleen wijkverpleegkundigen en verpleegkundigen werkzaam in de geriatrie medicatie voorschrijven, waarbij hun bevoegdheden beperkt zijn tot een gering aantal medicijnen en een zestigtal medische aandoeningen. De brede voorschrijfbevoegdheid voor Engelse verpleegkundigen houdt mogelijk verband met een grote nadruk op kostenefficiëntie. Terwijl in veel andere landen het tekort aan artsen in afgelegen gebieden de belangrijkste reden vormde voor introductie, waarbij toegekende bevoegdheden beperkt bleven.’

Verpleegkundig specialist
In Nederland krijgen we geen ‘Engelse situatie’. Gespecialiseerd verpleegkundigen – in eerste instantie diabetes-, long- en oncologieverpleegkundigen – krijgen naar verwachting vrij beperkte voorschrijfbevoegdheden. De verpleegkundig specialisten krijgen ruimere bevoegdheden die na vijf jaar worden geëvalueerd. De verdeling heeft te maken met het opleidingsniveau. Gespecialiseerd verpleegkundigen hebben veelal een hbo-opleiding verpleegkunde gedaan, met aanvullend een specialisatie. Om geneesmiddelen te mogen voorschrijven moeten zij daarbij een module farmacotherapie afronden. Verpleegkundig specialisten hebben na hun verpleegkundige basisopleiding ook nog een masteropleiding Advanced Nursing Practice gedaan. Farmacotherapie vormt sinds een aantal jaren onderdeel van die opleiding.

Gerelateerd:
> ‘Verpleegkundig specialisten mogen medicijnen voorschrijven’
> Finse verpleegkundigen gaan medicatie voorschrijven

Nivel
Door: redactie Nursing

3 REACTIES

  1. Dit dilemma van het controleren van de opdracht bestaat al heel lang. Hoe meer stappen in het proces van de opdracht tot het toedienen of innemen van de medicatie bestaat, des te meer fouten kunnen er optreden. De arts is verantwoordelijk voor de opdracht en uiteindelijk het resultaat. Dat laatste houdt de arts zeker in de gaten; het tussenliggende proces vaak niet, tenzij er iets niet blijkt te kloppen. Het ziekenhuis doet er goed aan om dat tussenliggende proces in de gaten te laten houden door medebehandelaars die kennis hebben van geneesmiddelen, ik denk aan de (ziekenhuis)apotheker. Dat is een hele goede optie, maar nog maar pas in enkele ziekenhuizen en voor een beperkt aantal specialismen ingevoerd. Vaak is de rol van de apotheker beperkt tot de automatisering, die maar een klein deel van de problemen oplost.

  2. Lees alle reacties
  3. Bij ons is het zo dat de dagdienst de wijziging op de medicatielijst aanpast. En dat de nachtdienst ’s nachts alle medicatie gewijzigd en ongewijzigd controleert.. En de volgende dag door de arts.
    Wanneer de arts medicatie voorschrijft op het afsprakenblad is hij voor dat deel verantwoordelijk.
    Wat de verpleegkundige verwerkt is ze zelf verantwoordelijk voor lijkt mij!

  4. Ik heb hierover een vraag: Bij ons schrijft de arts een medicijn voor op het medisch opdrachtenblad, wij als verpleegkundigen verwerken de medicatie dan weer in het systeem, we printen dan een medicatielijst uit met het nieuwe medicijn erop en dit parafeert de arts. Stel de arts schrijft een medicijn voor en ik moet dit verwerken. Maar ik maak een fout tijdens het verwerken van de medicatie maar doordat de arts weg is kan de lijst niet worden nagekeken en wordt dit niet opgemerkt,wie is er dan verantwoordelijk? Ik of de arts die de medicatie voorschrijft?????????

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.