Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

NU’91: ‘Bonus voor verpleegkundige lost niets op’

Het uitdelen van bonussen aan verpleegkundigen veroorzaakt scheve ogen en werkt 'jobhoppen' in de hand, stelt vakbond NU’91. Verpleegkundigen lijken wel degelijk warm te lopen voor meer waardering in de vorm van geld. Hannah: ‘Dat krijgen die bollebozen op kantoor toch ook?’
NU'91: 'Bonus voor verpleegkundige lost niets op'

Steeds meer ziekenhuizen proberen met bonussen hun personeelstekort op te lossen, schrijft NU’91 op haar website. Het TweeStedenziekenhuis in Tilburg gaat komend jaar proberen om parttimers langer te laten werken door over de extra uren 175 procent uit te betalen. In het Maxima Medisch Centrum in Eindhoven ontvangen OK- en anesthesieverpleegkundigen tussen januari en augustus van volgend jaar driehonderdvijftig euro extra per maand. En wie als verpleegkundige in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam werkt en een nieuwe collega aandraagt, strijkt daarvoor een premie tot duizend euro op.

Wegcijferen
Verpleegkundige Sandra haalde het onderwerp van waardering in de vorm van geld vorige maand aan in haar weblog op Nursing.nl. In een gesprek met de ziekenhuisdirecteur vroeg zij om waardering voor lichamelijk zwaar en trouw werk, waardering voor het knokken voor een middelmatig salaris. En dat ook haar collega’s best wat extra centjes willen, blijkt wel uit de reacties op die blog. Annemiek: ‘Het idee dat we het werk alleen maar moeten doen uit liefdadigheid en onszelf wegcijferen stamt nog uit een oude tijd, dat past niet meer in 2009.’

Gaten
Vakbond NU’91 zegt ‘niet tegen’ de verschillende extra’s te zijn. ‘Maar het is geen langetermijnoplossing voor het gebrek aan verzorgend en verplegend personeel’, aldus vakbondsman Rolf de Wilde, ‘Het is het ene gat met het andere vullen.’ Wanneer verpleegkundigen overstappen naar ziekenhuizen die extra betalen ‘vallen er wel gaten in een andere zorginstelling’, zegt hij.

Meer invloed
Verpleegkundigen keren de zorg niet alleen de rug toe om het geld, zegt De Wilde. Om het beroep structureel aantrekkelijker te maken en meer mensen te behouden, zouden verpleegkundigen volgens de vakbond meer invloed moeten krijgen op de invulling van het werk, meer zeggenschap over hun werkuren en betere opleidingsmogelijkheden.

Toestroom
Het tekort aan personeel in de zorg komt volgens NU’91 doordat de toestroom van nieuwe verpleegkundigen al jaren te laag is. Annemiek: ‘Persoonlijke ontplooiing, verschil maken, uitdaging, allemaal prima, en dat is ook nodig, maar er moet ook een goed salaris tegenover staan. Zonder een goed salaris kiezen er veel te weinig jongeren nog voor een beroep in de zorg.’

NU’91
Door: redactie Nursing, Nienke Berends

7 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Wil je het beroep van verpleegkundige aantrekkelijker maken, dan moeten we eens stoppen met alle papieren rompslomp en onze overleg kultuur.
  Krijg je autonmatisch meer handen aan het bed en kun je meer tijd besteden aan de mens. Daarvoor heb je het beroep van verpleegkundige gekozen. Zet er een goed salaris tegenover, afgestemd op maatschappelijk verantwoord nivo en je heb binnen drie jaar de opleidingen weer vol. en zijn de tekorten weer opgevuld.

 3. Goh, is de verpleegkundige wél gevoelig voor geld?
  Dat blijkt niet uit de onderzoeken van de vakbond (cnv)
  Daaruit blijkt dat geld pas ergens op de 5e plaats of zo komt.
  Een goed salaris conform je OR-diensten, mbo/hbo opleiding en werkbelasting is wel degelijk belangrijk voor de verpleegkundigen.
  Zojuist een brief binnen van de vakbond met de inzet voor de nieuwe onderhandelingen; max. 3 procent!!!
  Daar gaan we niet eens die dure energieprijzen van betalen betalen die eraan komen (en gehad hebben)

 4. Ik ben ook zeker voor een goed salaris! Het werk is lichamelijk maar ook zeker geestelijk zwaar, en dit wordt alleen maar erger. Patienten worden zwaarder en alleen de echt zieke patienten blijven in het ziekenhuis. Daarbij vind ik dat niet alleen de verpleegkundigen in het ziekenhuis meer moeten gaan verdienen maar overal, in alle instellingen.
  Op die manier komt er meer personeel en wordt het werken in de zorg interessanter.

 5. JUIST.Wanneer wordt men nu wakker? zorg dat de verpleeging een GOED salaris krijgt dan wordt de instroom hoger en uiteindelijk met meer verpleegkundigen de werkdruk lager!
  Zo moeilijk moet dit niet wezen!Zonder verpleegkundigen kun je geen ziekenhuis laten draaien!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.