Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NU’91: Verpleegkundige wil zelf verplicht rekenen

Het merendeel van de leden van NU'91 is voor verplichting van de verpleegkundige rekentoets in het ziekenhuis.
NU'91: Verpleegkundige wil zelf verplicht rekenen

Dat meldt vakbond NU’91 aan Nursing. De vakbond hield een quickscan onder haar leden, als reactie op het nieuws van de NVZ, die de Cito-toets voor verpleegkundig rekenen een verplichtend karakter wil geven. 68 procent van de ruim 850 reageerders stemde vóór een verplichte rekentoets in haar instelling.

Overleg nodig
De vakbond gaat naar eigen zeggen mee in wat de leden willen. ‘Al betreuren we dat de NVZ een dergelijk grote kwestie eenzijdig invoert, en niet met ons heeft overlegd. Het probleem is dus niet wát de NVZ wil, maar de manier waarop.’ AbvakaboFNV liet eerder deze week ook weten niet blij te zijn dat de NVZ zo’n dringend advies doet aan ziekenhuizen, zonder overleg met vakbonden en zonder afspraken over hoe met een rekentoets om te gaan. Beide bonden zijn bang dat het verplichtende karakter voor arbeidsrechterlijke problemen gaat zorgen. Weerts: ‘Werkgevers zouden kunnen gaan bepalen dat iemand na het meermaals zakken voor de toets, uit haar functie gezet kan worden. Dat zijn zaken waar wij graag ook iets over te zeggen hebben.’ De NVZ liet eerder al weten het onnodig te vinden om op landelijk niveau afspraken te maken over het verplicht stellen van een toets voor verpleegkundig rekenen.

Verplicht slagen voor de toets
Het idee van de NVZ is dat iedere verpleegkundige die in de dagelijkse zorgverlening met verpleegkundig rekenen te maken heeft, iedere vijf jaar een Cito-toets moet afleggen. Slaagt ze hier niet voor, dan stelt het NVZ voor dat de verpleegkundige alleen medicatie mag toedienen onder toezicht van een collega die het toetscertificaat wél heeft. De verpleegkundige wordt vervolgens in staat gesteld om de e-learningmodule te volgen en nog tweemaal een Cito-toets af te leggen. Als de verpleegkundige dan nog niet slaagt, dan kan er gesproken worden over mogelijke herplaatsing naar een functie waar verpleegkundig rekenen en medicatietoediening geen onderdeel zijn. Het ziekenhuis kan zelf bepalen wat in dat geval een passende functie is en of er salarisimplicaties aan verbonden zijn. De voorgestelde periode tussen de eerste en tweede toets is maximaal drie maanden.

Oplossingen en verdunningen
Abvakabo roept ondernemingsraden van ziekenhuizen nu op gebruik te maken van het zogenaamde instemmingsrecht bij de invoering van de rekentoets in hun ziekenhuis. AbvakaboFNV wil nu dat de toetsingsprocedure wordt opgerekt van drie naar zes maanden. Daarnaast pleit de bond voor meer leermethodes dan alleen e-learning. Ook inhoudelijk heeft Abvakabo FNV zo z’n opmerkingen over de toets. ‘Het rekenwerk is afgenomen ten opzichte van 25 jaar geleden en dat apotheken steeds vaker medicijnen en infusen kant en klaar afleveren.’ Daarom wil de vakbond dat de ‘niet relevante’ rekenelementen uit de toets verdwijnen. Als voorbeeld noemt de bond het berekenen van oplossingen. 

Door: redactie Nursing, Nienke Berends

1 REACTIE

  1. verpleegkundig rekenen was vroeger (1971) al een verplicht te behalen onderdeel van de pre klinische periode. Onvoldoende behaald: 1 x herkansen, weer niet gehaald: niet door met je opleiding voor verpleegkundige A. Mag van mij zo weer ingevoerd worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.