Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties18

NU’91 opent opnieuw aanval op V&VN

Vakbond NU’91 voor verplegenden en verzorgenden heeft opnieuw de aanval geopend op beroepsorganisatie V&VN. NU’91 beschuldigt V&VN ervan dat zij verpleegkundigen misleidende informatie geeft over het kwaliteitsregister. V&VN is de kopstoten van NU’91 beu en overweegt nu stappen te ondernemen.
NU’91 opent opnieuw aanval op V&VN

In een persbericht en op zijn website stelt vakbond NU’91 dat V&VN de suggestie wekt dat verpleegkundigen zich moeten inschrijven in het V&VN  kwaliteitsregister als voorwaarde voor herregistratie in het BIG-register.

Woordvoerster Karin Weerts van NU’91 stelt in een gesprek met Nursing.nl dat de aanleiding voor de publiekelijke waarschuwing van de vakbond de grote hoeveelheid vragen is van de beroepsgroep over beide registers. Volgens Weerts zeggen de leden dat zij van V&VN te horen krijgen dat zij verplicht in het Kwaliteitsregister ingeschreven moeten staan voor de BIG-herregistratie. ‘Ze zijn massaal bang dat ze hun registratie als verpleegkundige kwijtraken’, zegt Weerts.’

Algemene Maatregel van Bestuur
Momenteel is er veel te doen over het Kwaliteitsregister van de V&VN. Mogelijk komt er begin 2009 een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) waarin ‘categorieën van verpleegkundigen’ (zoals bijvoorbeeld diabetesverpleegkundigen of oncologieverpleegkundigen) de bevoegdheid krijgen om in opdracht van een arts en in aansluiting op zijn diagnose recepten uit te schrijven. Op dit moment is nog onduidelijk hoe deze AMvB vorm zal krijgen en wie tot de betreffende ‘categorie van verpleegkundigen’ hoort.  Karin Weerts van NU’91: Het kán zijn dat dit zal gebeuren op basis van het V&VN kwaliteitsregister, maar dat is nog helemaal niet zeker. We adviseren gespecialiseerde verpleegkundigen daarom zich niet voorlopig niet in te schrijven in het Kwaliteitsregister, want er dreigt gevaar voor belangenverstrengeling.’

Moddergooien
V&VN zegt op haar beurt de beweringen van NU’91 ‘met kracht te ontkennen’. ‘Die berusten niet op feiten’, zegt Monique Roedoe van de beroepsorganisatie V&VN. ‘We gaan ons niet verlagen tot moddergooien via de media. We beraden ons nu op stappen.’ Roedoe wijst erop dat V&VN op haar speciale site www.kwaliteitsregistervenv.nl juist uitlegt wat het verschil tussen beide registers is. Ook houdt de beroepsorganisatie aanstaande vrijdag, tijdens het Nursing Event, een speciaal seminar over de verschillende registers.

Aanval
Opvallend is dat vakbond NU’91 nu voor de tweede keer in korte tijd de aanval opent op collega-organisatie V&VN. Recentelijk verweet NU’91 de beroepsorganisatie dat haar intentieverklaring om vrijheidsbeperkende maatregelen terug te dringen ‘volstrekt onrealistisch’ was en ‘alleen maar een manier om mooie sier te maken naar de Nederlandse bevolking toe’. Op de vraag of de liefde over is tussen beide belangenorganisaties voor verpleegkundigen zegt Karin Weerts van NU’91: ‘Nee hoor. Maar wij zijn natuurlijk wel ontstaan uit de ‘witte woede’ en willen stelling nemen, opkomen voor de beroepsgroep van verpleegkundigen en verzorgenden. Als wij van verpleegkundigen horen dat ze verward zijn over het BIG-register en het Kwaliteitsregister en het allemaal niet meer begrijpen, dan zit er iets fout. Wij signaleren grote onrust in de beroepsgroep en vinden dat onze leden goed geïnformeerd een keuze moeten kunnen maken, in alle vrijheid als individu.’

BIG-register en Kwaliteitsregister
Het BIG-register is een onderdeel van het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG). Alleen diegenen die zijn ingeschreven in het BIG-register mogen de door de wet beschermde titel voeren en aanspraak maken op de bevoegdheden die met de titel samenhangen. Daarnaast bestaat er het  V&VN Kwaliteitsregister. Dit is een niet-verplicht registratiesysteem op internet waarin verpleegkundigen niveau 4/5 en verzorgenden niveau 3 kunnen vastleggen wat zij doen aan deskundigheidsbevordering. De twee registers staan volledig los van elkaar, maar vullen elkaar wel aan.

18 REACTIES

 1. Zeg NU91 en V&VN gaan jullie eens constructief samengewerken, met oogmerk dat verpleegkundigen en de zorg er beter van wordt!
  Het kwaliteitsregister is een goed initiatief, maar begint uit de wassen naar iets logs.
  Door mijn vorige werkgever is mij V&VN Oncologie aangeboden. Nu jaren verder en na herhaaldelijk opzeggen (wat dus niet lukt) mag ik blijven betalen. Terwijl ik ipv oncologie de opleiders V&VN wil, maar dat kan allemaal niet….

 2. Lees alle reacties
 3. Kwaliteits register wordt nu als reclame gebruikt door intstellingen.Ik vrees dat het V en VN zich op een vreselijke wijze laat gebruiken.
  Is dan als zodanig ook niet meer representatief als beroepsorganisatie.
  BIG is voldoende en wanneer er een aanvulling dient te komen over onze skills dan zorgt de overheid hier maar voor.
  Kwaliteit dient onafhankelijk te zijn en mag geen commerciele ondergrond hebben.
  Op een dergelijke wijze breng je juist kwaliteit in gevaar.
  Daarbij is het zo dat de sfeer om je te laten inschrijven veelal dwingend genoemd kan worden.
  Werkgevers sturen wel hele indringende brieven.
  Ledenwerving vanuit een machtspositie is wel heel kwalijk te noemen.Ik vrees dat een dergelijk initiatief komt vanuit een verschraling van de zorg.
  Ziekenhuis met een soort kema keur staat natuurlijk goed.Maar ondertussen gaat de kwaliteit van zorg behoorlijk achteruit.
  Verkoop en kwaliteit gaat nml niet hand in hand.

 4. Ik ben het met nu 91 eens. Onlangs een voorlichting gehad om collektief te tekenen in het register. Het werd verplicht gesteld, je moest nml een verdomd goede reden hebben om niet mee te doen bij de organisatie. We kregen het lidmaatschap kado…60 euro, alsof ik gematst ga worden maar niet heus. Immers ik moet symposia, eigen tijd reiskosten zelf bekostigen. Allemaal plu plus voor de werkgever. Dus, terrecht de waarschuwing van nu91.
  Ik teken dus niet!

 5. Grappig dat de redactie van Nursing het vraagstuk in twee zinnen kan uitleggen. Waarom kan NU91 dat niet. Ik sluit me aan bij JW en Nico. Wij hebben onze eigen verantwoordelijkheid om onze deskundigheid aan te tonen. Het kwaliteitsregister van V&VN zie ik als een goed hulpmiddel.

 6. De reactie van Nanda laat zien wat het effect is van de actie van Nu91. Hoezo misleidende informatie verspreiden. Nu91 is op de verkeerde manier bezig. heel dom om zo naar buiten te treden. Destijds heb ik ook meegedaan aan de witte woede en ben vanaf het eerste uur lid van Nu91. Maar daar maak ik nu een eind aan. Het kwaliteitsregister staat voor KWALITEIT van de verpleegkundige beroepsuitoefening. De vakbond Nu91 blijkbaar niet. Hoe diep kan een categorale bond verder zakken?

 7. Ik denk dat NU91 eerst goed moet uitzoeken waar de onduidelijkheid over het kwaliteitsregegister op gebaseerd is. Want het zla niet liggen aan de inforatie die VenVN zelf verstrekt op hun site.
  Er zijn altijd collega’s die zicht niet bezighouden met de ontwikelingen die ophanden zijn. En wanneer er dan iets half ter ore komt meteen beginnen te stuiteren. Beroepshospitalisatie noem ik dat.
  Nu91 is modder aan het gooien. Zo laten we het rijk zeker niet zien dat we 1 front willen vormen als beroepsgroep. Natuurlijk mag je kritisch naar elkaar ontwikkelingen kijken, maar om dat meteen maar in de media te gooien… Ga eens met elkaar praten voor dit soort acties ondernomen worden.
  Ik ben toevallig bij de seminar geweest. En VenVN verplicht werkelijk niemand. Ze laten alleen het belang en nut zien van iets dat ze zelf ontwikkeld hebben. Daar is niets mis mee.

 8. Ik kan me de kritiek van NU’91 wel voorstellen, maar het had hen gesierd om niet de aanval maar de dialoog te zoeken met V&VN. Alle andere voor- of nadelen van beide groeperingen doen in deze discussie verder niet ter zake. Zeker de oude koeien niet!

 9. Graag wil ik van de NU ’91 weten of zij als doel hebben samen te werken als ‘vakbond’ met de ‘beroepsvereniging’ of dat zij door stelling te nemen in een 17 jarige witte woede blijven hangen. Het komt op mij in ieder geval erg negatief over, en doet de V&VN geen recht. De V&VN heeft in de afgelopen periode veel gedaan als beroepsorganisatie voor de verpleegkundigen en verzorgenden. De verpleegkundige beroepsgroep zit ook niet te wachten op verdeling van energie, maar heeft veel meer aan bundeling!!! Laten we alsjeblieft niet weer in de valkuil van versnippering stappen! Op dit nivo graag gezamenlijk de schouders eronder en elkaar aanvullen!
  Wat mij betreft heeft de V&VN duidelijk informatie verstrekt. Ik weet echter uit ervaring dat verkeerde aannames, door mond op mond info doorgeven, minder makkelijk de wereld uit te helpen zijn! Ik wens daarom beide organisaties vanuit hun eigen kracht een professioneel 2009 toe!

 10. NU’91 moet eens ophouden met het gezeur. Ze worden een jaloers zeurig clubje met nauwelijks aanhang. V&VN is het beste wat de verpleegkundigen en verzorgenden van Nederland is ‘overkomen’! Dat eindelijk een register komt om kwaliteit aan te kunnen tonen, waar werknemers en werkgevers iets aan hebben, kan dat zielige ‘vakbondje’ wat al sinds “de Witte Woede” alleen maar vergaderd en niets meer voor de zorg doet, gewoon niet uitstaan! Bah…
  @ Nanda: het zal wel door de nachtdienst komen dat je (zoals veel Nederlanders) zonder enige kennis van feiten ongenuanceerd reageert… Als jij je niet wilt registreren doe je het toch lekker niet? Als er straks onderscheid gemaakt gaat worden tussen verpleegkundigen en verzorgenden die zich wèl hebben verzekerd van een goed overzicht van scholing, bijscholing, kwaliteiten en bekwaamheid, en die gaan meer verdienen of krijgen andere voordelen, ren jij ook vast wel sneller om iets te gaan doen aan registratie!

 11. In het ziekenhuis waar ik werk zijn we bezig met de implementatie van het Kwaliteitsregister V&V. Ik herken de kritiek van NU 91 totaal niet. Er wordt helder gecommuniceerd door de begeleiders van V&VN dat het register niet verplicht is vanuit wetgeving. Dit staat ook duidelijk in de schriftelijke informatie die ze aanleveren.
  Jammer dat zo’n goed initiatief voor verpleegkundigen op deze wijze wordt opgepakt door NU 91.

 12. Rechtstreeks van de V&VN site:
  ‘Het zal bij bekend zijn dat vanaf 1 januari 2009 elke verpleegkundige zich moet registeren in het kwaliteitsregister om de BIG registratie behouden.’
  DAN IS MISLEIDING NOG VOORZICHTIG UITGEDRUKT. Dit is gewoon EEN LEUGEN!
  NU’91 dank voor deze heldere stellingname. In mijn instelling was al geruime tijd veel onduidelijkheid over dit kwalitistregister.

 13. Misschien moeten de vakbondsbestuurders van NU’91 zich eerst eens goed laten informeren voor zij iets roepen. De informatieve site van V&VN over het kwaliteitsregister laat van de valse beschuldigingen van NU’91 geen spaander heel. Ik was tot nu toe nergens lid van maar de combinatie van lid van V&VN en het gebruik van het kwaliteitsregister lijkt mij NU2008 heel erg aantrekkelijk!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.