Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

NU’91: ‘Te weinig verpleegkundigen in zomer’

Beroepsorganisatie NU’91 heeft deze zomer 1050 klachten ontvangen over onderbezetting in de zorg. Volgens de organisatie was er elke dag sprake van onderbezetting in de zorg.
NU’91: 'Te weinig verpleegkundigen in zomer'

Van 21 juli tot half september konden verpleegkundigen en verzorgers hun klachten over onderbezetting kwijt bij het meldpunt van NU’91. Uit het hele land kwamen klachten binnen. Verpleeg- en verzorgingshuizen, de thuiszorg en ziekenhuizen hadden het meeste gebrek aan personeel.

Klachten
Bij het meldpunt kwam bijvoorbeeld een klacht binnen van een 18-jarige student van de toneelschool, die zonder begeleiding mensen moest wassen. Hij had vooraf juist aangegeven dat hij alles wilde doen, behalve mensen wassen.

Ziekenhuizen
Vanuit ziekenhuizen ontving het meldpunt klachten dat tekorten worden opgevuld door uitzendkrachten die het ziekenhuis niet kennen. Dit heeft soms fouten met patiënten als gevolg. Ook mogen studenten die de opleiding tot verpleegkundige gaan doen al komen voorwerken, niet gehinderd door enige kennis. En vaak staat de bezetting niet in verhouding tot het aantal patiënten, zo moesten twee verpleegkundigen in de dagdienst een hele afdeling runnen met zestien bedden.

Opheldering
Groenlinks-kamerlid Linda Voortman heeft naar aanleiding van de rapportage het kabinet om opheldering gevraagd. ‘Dit rapport bevestigt wat ik vaker hoor: onderbemande afdelingen, ongeschoold personeel, afspraken die niet nagekomen worden. Helaas doen deze situaties zich ook buiten de zomer voor’, laat zij aan Nursing weten. ‘Het kabinet moet zich echtgaan inzetten voor meer personeel. Leid meer mensen op, zet in op zij-instromers, voorkom uitstroom en zet in piektijden vutters in.’

Meer stress
Deze zomer bleek al uit een poll op Nursing.nl dat bijna zestig procent van de verpleegkundigen werken in de zomermaanden stressvoller vindt. Een kwart van de stemmers merkt geen verschil met andere maanden.

Lees de volledige eindrapportage van NU’91 onderaan dit bericht.

Bekijk ook het dossier Zomerzorgen.

NU’91
Door: redactie Nursing

10 REACTIES

 1. Dit is niet alleen een probleem van de zomer, maar dan voelt men het in alle zorgmiddens.
  Ik ben 62 en als verpleegkundige op pensioen in België en heb gedurende 1,5 maand gewerkt in een verzorgingtehuis in de grensstreek met Frankrijk en ik was alléén voor 47 bejaarden vanaf 14u.30′ tot 20u. met de hoofdverpl. die meestal al aan de slag was vanaf 7u. ’s morgens, totaal onverantwoord, dit zijn toestanden die onduldbaar worden, voor iedereen maar wanneer gaat er eens iemand aan de alarm bel trekken, het is een probleem in alle Europese landen, de zorg wordt overal geminimaliseerd en de bejaarden zijn bang voor sancties,de toestanden beschreven in het boek van A.M Thei zijn dagelijkse kost ook in België (Vlaanderen en Wallonië).

 2. Lees alle reacties
 3. Hallo Jos,
  Ben ik toch even blij met al deze gelijklopende reacties.
  Je hebt mensen wakker geschud en dat maakt me gelukkig om maar te zeggen hyper gelukkig…
  Ik denk dat jij eens moet méér gaan lezen over “what is care” en wat betekent het woord CARE(niet te vertalen)voor mij,de filosofie rond dit merkwaardig woord wordt U uitgelegd door een aantal Amerikaanse en Franse prof. in de verpleegkunde, het kan maar een stimulans zijn om het probleem echt te durven onder ogen zien.
  Ik voel me gelukkig niet alleen met dit immens probleem, wie en hoeveel staat men binnen tien jaar aan m”n bed….wie wil nog aan het bed staan,BASISZORGEN geven op een ethisch verantwoordde wijze of word ik verzorgd door volgens mij ON-ETISCH ingevoerde verpleegkundigen uit de oostblok-landen(Roemenië,Polen,Litouwen)waar er ook een nog schrijnerder tekort is aan handen.
  Je reactie is volgens mij een niet-etische reactie, U houdt géén rekening met de VROUW of MAN achter die verpleegkundige die ook een leven wil naast haar beroep en hoopt dit beroep zo ethisch en esthisch mogelijk te doen, zonder zichzelf te verwaarlozen.
  Met dank voor U reacyie.

 4. Ik denk dat Jos’ reactie ietwat kort door de bocht is, ook omdat één persoon lastig een overzicht zal hebben over de gemiddelde zorginstelling in Nederland, tenzij hij zich kan baseren op gedegen onderzoek. Niettemin: slechte vakantieplanning = hell. Tenzij je wat extra wilt verdienen natuurlijk. Het zou wel interessant zijn om uit te zoeken hoe dat gemiddeld in Nederland vorm krijgt.

 5. Ik weet niet in welke zorginstelling Jos werkt maar dit is grote flauwekul. De dienstlijst is normaal en zeker met ziekte een probleem.
  Wij mogen blij zijn met 2,5 week vakantie aan een gesloten. Van de oudere wordt verwacht waaronder ik dat we voor de schoolvakanties gaan, dat doe ik ook al zou ik zelf ook wel eens in Juli ,aug vakantie willen hebben.De achterblijvers werken extra dagen, extra nachten zelfde aantal pat. met minder pers.Bedden sluiten is geen optie werk op een icu en je kunt geen pat.weigeren en overplaatsen naar andere ziekenhuizen lukt niet die zitten met het zelfde probleem, We hebben al meerdere keren bij de directie aangegeven dat het onverantwoord is, en dan hebben we het nog niet eens over de veiligheid etc.
  We hebben allemaal nog vakantiedagen staan wanneer we die op moeten nemen weten we niet de afdeling maar 2 maanden sluiten lijkt mij de enige oplossing. We hebben gewoon te weinig handen aan bed.

 6. Ik wil heel graag reageren op Jos, ik vint het erg kort door de bocht wat hij hier beweerd, je hebt met werkende mensen met kinderen te maken, moeten deze dan maar zonder vader of moeder op vakantie? Mijn team bestaat uit 10 vaste medewerkers, met nog 4 eft aan tekorten, dit houdt in dat er in de zomervakantie per week 1 fulltimer op vakantie kan. Door met elkaar extra diensten te draaien, kunnen er meer mensen met hun gezin op vakantie. de schaartste in de zorg is echt een probleem. Hier wordt ik erg verdrietig van, punt 1 omdat er niet meer voor onze vaak oudere en zieke medemens over is, punt 2 omdat ik medewerkers in de zorg opgebrand zie raken, en stoppen met het vak wat hun zo aan het hart ligt. Ik zou zeggen laat Boss undercover eens een week werken in de zorg, als 3de poppetje, ik bedoel degene die invloed heeft op het beleid, en mij kan vertellen waarom een PG bewoner die 7 dagen per week 24 uur per dag in een instelling verblijft, en hulpbehoefend is bij bijna alle dagelijks dingen, maar 15 uur zorg vergoed krijgt. als dit zou veranderen zou je weer meer mensen het leuk gaan vinden in de zorg terug zien. ook misschien iets minder vanachter een bureau dingen bedenken, wat allemaal moet, maar kijk eens naar de mensen die deze minimale zorg ontvangen. Ik hoef alleen maar aan Griekenland te denken, waar ambternaren van ons geld met 55 jaar met pensioen gaan, en wat wij moeten betalen door tot 67 door te werken.
  Jos een lang verhaal, maar ga eerst eens ergens informatie op doen voordat je een reactie geeft.

 7. @Jos
  Veel bedrijven werken in de zomer op een lagere productiecapaciteit of sluiten helemaal. In de zorg kan dat niet zomaar, ga maar eens op een spoedeisende hulp kijken bijvoorbeeld wat daar in zomerperiodes aan extra werk te doen is, met net zo weinig/net zo veel verpleegkundigen als in andere periodes. 7 dagen per week, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar dezelfde bezetting!! En hardwerkende verpleegkundigen willen ook vakantie als hun partners/kinderen enz dit hebben, niet wanneer er niemand anders vrij is, jemoet al zo vaak en zo veel werken als andere mensen vrij zijn, ( weekenden/feestdagen), dus, vergelijken met het bedrijfsleven gaat niet zo maar op!!!

 8. Een bekend fenomeen, als je er iets van zegt krijg je als antwoord dat het niet anders kan en dat iedereen met vakantie wil. Volgens hoofden en directie is de oplossing dat we slechts 2 weken aaneen gesloten vakantie hebben in de maanden juli/augustus en dat wil ook niemand. Kortom de zwarte piet wordt bij de verpleging gelegd, wij willen immers op vakantie.
  Op hogere niveau kan iedereen 3 weken op vakantie met de weekenden ervoor en erna,

 9. Jos,
  Iedereen gaat graag minimaal 10 dagen in verlof tijdens de maanden juli en augustus, sommige echtgenoten zijn maar vrij van 15 juli tot 15 augustus… Na 40 jaar verpleegkundige zijn er méér problemen dan alleen de verlofplanning, er is een STRUCTUREEL probleem in de zorg voortstpruitend uit een tekort die reeds bestond toen ik studeerde in de jaren eind 60.
  Verzorgingstehuizen maken winst na twee jaar opening, is dit normaal (Ter Ramen-Poel Gent), bejaarden worden uitgezogen,maar wacht tot het onze toer is,er wordt nu al veel gehuild door zorgkundigen en verpleegk. wegens onderbezetting, er zal nog gevochten worden….
  Mensen gaan deze toestanden niet méér dulden en aanklagen en op TV brengen…. en maar best ook!!!!
  Ik wens je veel geluk met je verlofplanning

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.