Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Kans op nullijn voor sommige verpleegkundigen en verzorgenden’

Vakbond Abvakabo heeft cao-afspraken gemaakt met werkgeversorganisatie BTN over huishoudelijke zorg. Daarin is opgenomen dat voor alle verpleegkundigen en verzorgenden werkzaam bij thuiszorgorganisaties die lid zijn van BTN een nullijn gaat gelden. Vakbonden NU’91 en CNV Publieke Zaak reageren verbolgen.
'Kans op nullijn voor sommige verpleegkundigen en verzorgenden'

‘Het is onbegrijpelijk dat de verpleegkundigen en verzorgenden in het cao-akkoord van Abvakabo en BTN worden uitgesloten’, zegt cao-onderhandelaar Rolf de Wilde van NU’91. Volgens NU’91 en CNV Publieke Zaak gaat er nu voor alle verpleegkundigen en verzorgenden die werkzaam zijn bij werkgevers aangesloten bij BTN een nullijn gelden. Woordvoerder Tiny Romkema van CNV Publieke Zaak: ‘In ruil voor deze minimumbeloning is Abvakabo FNV bereid om alle medewerkers van BTN op de nullijn te zetten. Dit treft ongeveer 10.000 medewerkers in de VVT, waaronder verpleegkundigen en verzorgenden. Bij BTN is 3,5 procent van de werkgevers aangesloten.’

Juridische stappen

NU’91 heeft al hun leden werkzaam bij BTN-werkgevers gisteren een brief gestuurd. ‘Daarin informeren we dat er voor hun nu een nullijn geldt. Ook hebben we deze mensen gevraagd hun arbeidsovereenkomst op te sturen, zodat we kunnen kijken of er op individuele basis juridische stappen mogelijk zijn’, zegt De Wilde. Om hoeveel verpleegkundigen en verzorgenden het precies gaat, kan De Wilde niet zeggen.

Huishoudelijke hulp

Begin december sloten NU’91, CNV Publieke zaak en FBZ een cao-akkoord met werkgever Actiz. Zowel vakbond Abvakabo FNV en werkgeversorganisatie BTN verlieten de onderhandelingen vroegtijdig. De Wilde: ‘Ik vind het vreemd dat BTN wegloopt van onze onderhandelingstafel omdat ze geen kostenverhoging willen en nu wel akkoord gaan een sectorminimumloon voor huishoudelijke hulpen met salarisschaal FWG 15. Dat is een kostenverhoging voor zorgorganisaties.’ Volgens Romkema lijkt de loonsverhoging voor huishoudelijke hulpen ook mooier dan hij daadwerkelijk is. ‘De meeste huishoudelijke hulpen zitten nu in FWG 10 al op hun maximale salaris. Zij zullen dus geen loonsverhoging krijgen.’

Algemeen verbindend verklaren

Het is nu aan minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) om een van de twee cao’s algemeen verbindend te verklaren. De cao die algemeen verbindend wordt, gaat dan gelden voor alle werkgevers en werknemers in de vvt. Op Zorgvisie laat woordvoerder Suzanne Geels van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten dat het ministerie vooralsnog geen commentaar heeft. ‘We wachten af tot beiden cao’s binnen zijn en nemen dan een beslissing over het algemeen verbindend verklaren.’

Zowel Abvakabo als BTN waren nog niet te bereiken voor commentaar. In een bericht op de website stellen Abvakabo FNV en BTN dat zij het liefst zouden komen tot één gezamenlijke cao. Wanneer dat niet lukt zullen Abvakabo FNV en BTN minister Asscher verzoeken om de door hen gemaakte afspraken bindend te verklaren voor de hele huishoudelijke zorgsector.

3 REACTIES

  1. NU’91 heeft nog nooit wat voor de thuiszorg gedaan. Waren er als de kippen bij om te tekenen voor forse bezuinigingen op de thuiszorg. Het is dankzij de duizenden thuiszorgmedewerkers die vorig samen met ABVAKABO protesteerden tegen de bezuinigingen dat een groot gedeelte van de bezuinigingen zijn terug gedraaid. En NU heeft nu’91 het lef om kritiek te uiten op een akkoord dat een einde maakt aan de loondump in de thuiszorg? Waar is de tijd gebleven dat NU’91 nog opkwam voor de belangen van zorgmedewerkers? Dat was toen in 91….

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.