Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Numerus fixus voor bijna alle hbo-v’s

Bijna alle hbo-v's voeren met ingang van volgend schooljaar een numerus fixus in. Alleen de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) en Haagse Hogeschool vooralsnog niet.
Numerus fixus voor bijna alle hbo-v’s
Foto: ANP

Instellingen kiezen er zelf voor een numerus fixus in te stellen, in principe omdat men een grote toeloop van studenten verwacht. Ze moeten dit vóór 1 december bij het DUO hebben aangevraagd.

Welke hogescholen?

Er zijn zeventien hogescholen met een opleiding tot verpleegkundige. Voor volgend studiejaar (2014-2015) hebben vijftien daarvan een numerus fixus aangevraagd voor deze opleiding. Dat zijn de volgende instellingen:
– Hogeschool Zeeland (HZ)
– Avans Hogeschool Den Bosch / Breda
– Christelijke Hogeschool Ede
– Christelijke Hogeschool Windesheim Zwolle
– Fontys Hogeschool Tilburg / Eindhoven
– Gereformeerde Hogeschool Zwolle
– Hanzehogeschool Groningen
– Hogeschool InHolland Amsterdam
– Hogeschool Leiden
– Hogeschool Rotterdam
– Hogeschool Utrecht
– Hogeschool van Amsterdam
– Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
– Hogeschool Zuyd Heerlen / Maastricht / Sittard
– Saxion Hogeschool Enschede / Deventer / Apeldoorn / Hengelo

‘Numerus fixus voor verpleegkunde voelt tegenstrijdig’
In september startten bijna 1700 studenten méér met de opleiding hbo-verpleegkunde dan vorig jaar. Om die instroom van studenten verpleegkunde te reguleren denken veel opleidingen aan een numerus fixus voor verpleegkunde. Nursing sprak met Caroline van Mierlo, voorzitter van het Landelijk Opleidingsoverleg Verpleegkunde (LOOV) en directeur van de opleiding verpleegkunde van de HAN. Lees het interview.

Welke opleidingen niet?

De enige instellingen die geen numerus fixus hebben aangevraagd zijn de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) en de Haagse Hogeschool. Beide scholen kunnen nog niet aangeven of die misschien nog komt. De Hanzehogeschool in Groningen had in schooljaar 2013-2014 ook al een numerus fixus voor verpleegkunde.

Manieren van loten

Als de instellingen (een deel van) hun studenten decentraal selecteren, mogen ze zelf bepalen welke instrumenten ze daarvoor gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld aan de hand van een speciale selectiedag, zoals Hogeschool Windesheim in Zwolle doet. Daar worden aankomende studenten getoetst op verpleegkundige beroepshouding, studievaardigheden, rekenvaardigheden, taalvaardigheden en motivatie. De uitslag van de selectietoetsen, de motivatie en het oordeel van de studiebegeleider bepalen hoeveel kans de kandidaten maken bij de daaropvolgende loting. Bij de Hanze Hogeschool in Groningen kun je kiezen of je je meldt voor de decentrale selectie of een centrale loting. 70 procent van de totale aanmeldingen wordt toegelaten via centrale loting en 30 procent via decentrale selectie. Afhankelijk van je studieresultaten maak je een keuze.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.