Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Nursing praat met betrokkenen ‘doucheslangzaak’

Voor een artikel in het septembernummer interviewde Nursing verschillende betrokkenen van de 'doucheslangzaak'. De zaak kwam in het nieuws toen een verstandelijk gehandicapte cliënte overleed, doordat een verpleegkundige probeerde haar ontlasting op gang te brengen met een doucheslang. 
Nursing praat met betrokkenen 'doucheslangzaak'

Veel lezers op Nursing.nl walgden ervan: het verhaal van de verpleegkundige die met een doucheslang probeerde de ontlasting van een lichamelijk en verstandelijk gehandicapte cliënte op te wekken. Een experiment met een fatale afloop: de cliënte overleed enkele uren later door een inwendige bloeding. De verpleegkundige in kwestie verloor haar baan, kreeg een taakstraf en een berisping van het Tuchtcollege. Maar haar leidinggevende, destijds werkzaam als vervangend avond- en weekendhoofd én als docent verpleegkunde bij Regionaal opleidingscentrum (ROC) Mondriaan in Den Haag, behield zijn baan als docent verpleegkunde. Hij kwam ervan af met een schorsing van zes maanden en een proeftijd van twee jaar. Lees hier wat het Tuchtcollege heeft gezegd over de leidinggevende. Lezers reageerden verbaasd. ‘Als je niet bekwaam bent op de werkvloer, mag je wel leerlingen gaan vertellen hoe het hoort… Een afschrikwekkend idee’, aldus Ria. En Esther: ‘Zijn er meer mensen die het zorgwekkend vinden dat deze man nog als docent verpleegkunde aan het werk is?’ 

Werkzaam als docent
Nursing praatte met deze leidinggevende en zijn huidige werkgevers, om een antwoord te krijgen op de vraag of hij nog wel als docent werkzaam zou mogen zijn. ‘Dit is een zware maatregel, maar dat zegt nog niets over zijn kwaliteiten als docent,’ zegt Jacqueline Kolk van V&VN Opleiders onder meer. ‘Wij vinden het belangrijk dat docenten kritisch kunnen kijken naar hun eigen functioneren en dat zij studenten wijzen op hun verantwoordelijkheid als individueel verpleegkundige. En het is belangrijk om van je fouten te leren. We laten het dus aan de werkgever.’  Dat vindt ook het ROC Mondriaan, waar de man tot op de dag van vandaag werkt. ‘Ook een professional maakt fouten, leert ervan en kan daarom nog steeds rolmodel zijn,’ aldus Stefanie de Klerk, persvoorlichter en woordvoerder van de school. De leidinggevende zelf zegt in Nursing onder meer de hele tuchtzitting te hebben ervaren als een enorme poppenkast.  ‘Het is een voorwaardelijke schorsing, ik werk niet meer in de zorg en als ik twee jaar braaf ben, is er niks meer aan de hand. Maar zoiets gaat je niet in de koude kleren zitten.’

> Lees meer achtergrond over deze zaak.
> Lees het volledige artikel in Nursing september of neem een abonnement op Nursing.

Door: redactie Nursing, Nienke Berends

10 REACTIES

 1. De straf voor de verpleegkundige staat absoluut niet in verhouding tot de ernst van het delict. Een strafrechtelijke procedure zou hier op zijn plaats zijn geweest. Een strafzaak op gronde van poging tot doodslag zou gepast zijn geweest. Het zou goed zijn als het Amerikaanse recht wat betreft gezondheidszorg zou worden gehanteerd in Nederland. De laatdunkende reactie van de leidinggevende geeft aan dat hij/zij niet geleerd heeft van zijn fout en zijn gedrag niet kritisch beschouwt. Het is vreemd dat de V&VN stelt dat fouten maken moet kunnen en dat verpleegkundigen hiervan leren. Hiervoor bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs. De leidinggevende gaf duidelijk blijk van het niet leren van fouten. Het niet ontslaan van hem geeft de boodschap af dat het handhaven van de wet en het niet doen wat de letter van de wet stelt niet serieus wordt genomen. Bovendien is er een grote kans dat de leidinggevende als docent zijn studenten socialiseert volgens het principe “De wet hoef je niet serieus te nemen” en “laakbaar en delinquent gedrag door verpleegkundigen hoeft niet te worden bestraft”. De reactie van de V&VN geeft aan dat zij zich niet kritisch opstellen en het acceptabel gedrag vinden als er een delict wordt gepleegd door een leidinggevende in de zorg. Naar ik vermoed zal de V&VN wel van mening zijn dat de wetten moeten worden toegepast als een client zich zou misdragen.

 2. Lees alle reacties
 3. De titel van dit artikel suggereert veel meer dan dat er daadwerkelijk instaat. Ik was wel benieuwd naar de reacties van de betrokkenen waar Nursing ‘mee sprak’ Deze lees ik echter totaal niet, behalve dat de leidinggevende het ‘een poppenkast’ vond.

 4. Vooral veel oudere verpleegkundigen met veel kennis van zaken naar huis sturen omdat ze te oud zijn, in plaats van een omscholing tot veelzijdig docent. Het spijt me om het te moeten zeggen maar de opleidingen worden met de dag vager: veel scripties schrijven, veel half werk, weinig vaardigheden en met 5en kom je er ook. Ik vraag me af wie er mee gebaat is. En natuurlijk moet die leidinggevende /docent zijn verantwoording nemen. Jammer dat hij het allemaal ervaart als poppenkast.

 5. Deze, defensieve reactie, komt op mij zeer vreemd over. De gevolgen van deze zaak zijn van dien aard dat ik het opmerkelijk vind de opmerking, zolang we maar kritisch naar onszelf kunnen kijken en we ervan leren nog steeds een rolmodel kunnen zijn.
  Deze leidinggevende moet niet bestraft worden of hij wel dan niet op de hoogte was van deze handeling (die kennelijk vaker werd uitgevoerd) maar vooral op zijn eigen handelen in deze zaak. Daar is hij verantwoordelijk voor en die schiet dermate te kort dat ik mij ernstig afvraag of dit een docent verpleegkunde mag zijn en in die functie als rolmodel kan fungeren.
  Citaat: ” Hij heeft bevooroordeeld gereageerd op het paniektelefoontje van de eerdergenoemde verpleegkundige, heeft de cliënte niet adequaat onderzocht en haar achtergelaten in handen van onvoldoende opgeleid personeel zonder voldoende instructies. Ook had hij een MIP-melding achterwege gelaten en onvoldoende over het voorval gerapporteerd”.
  Het antwoord, op basis van deze informatie, nee dat kan hij dus niet. Iedere functie vraagt om een bepaalde verantwoordelijkheid en die moet worden genomen, bij zulk ernstig tekort schieten horen daar ook de consequenties bij en dat is dus niet meer het vak doceren aan onze toekomstige verzorgende en verpleegkundigen.

 6. Elders op deze site:
  De leidinggevende van de vrouw, destijds aan de slag als vervangend avond- en weekendhoofd – krijgt een schorsing van 6 maanden opgelegd. Hem wordt verweten in ernstige mate tekort te hebben geschoten in zijn functie van verpleegkundig weekendhoofd en leidinggevende toen zijn hulp werd ingeroepen. Hij heeft bevooroordeeld gereageerd op het paniektelefoontje van de eerdergenoemde verpleegkundige, heeft de cliënte niet adequaat onderzocht en haar achtergelaten in handen van onvoldoende opgeleid personeel zonder voldoende instructies. Ook had hij een MIP-melding achterwege gelaten en onvoldoende over het voorval gerapporteerd. Op dit moment is de leidinggevende niet in de zorgsector werkzaam, alleen als docent verpleegkunde.

 7. Klopt Patricia, wat was het aandeel van de leidinggevende in deze zaak? Daar draait het om. Wat niet wegneemt dat de verpleegkundige die de handeling heeft gesteld verantwoordelijk is voor haar/zijn eigen handelingen. Rol van deze docent/leidinggevende is niet duidelijk.

 8. Overigens vind ik het wel bijzonder dat je als verpleegkundige op zulke methodes komt. Waar haal je dat vandaan? Er zijn toch middelen die daarvoor bestemd zijn, dan verzin je toch niet zoiets. Ook niet als de middelen op dat moment niet voorradig zijn. Dan laat je maar een recept schrijven, als het niet kan wachten.
  Inderdaad walgelijk.

 9. In het verhaal wordt mij niet duidelijk wat de rol van de leidinggevende is geweest. De verpleegkundige in kwestie die de handeling uitvoerde, is daar toch zelf verantwoordelijk voor? Of heeft zij de opdracht gekregen van haar leidinggevende om het te doen? In dat laatste geval wordt het een ander verhaal, maar dat haal ik niet uit het artikel. Je kunt toch niet bij iedere fout die een verpleegkundige op eigen houtje maakt, de leidinggevende daar dan ook de schuld van geven?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.