Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

NVZ: ‘Ziekenhuizen moeten altijd aangifte doen’

Ziekenhuizen moeten altijd aangifte doen van geweld tegen hun personeel. Dat zei de NVZ gisteravond in het tv-programma Netwerk.
NVZ: 'Ziekenhuizen moeten altijd aangifte doen'

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) reageert hiermee op twee recente ziekenhuizenincidenten, waarvan geen aangifte bij de politie is gedaan: het Lievensbergziekenhuis in Bergen op Zoom doet geen aangifte tegen de relschoppers, het UMC St. Radboud twijfelt nog.

Doe aangifte
Artsen en verpleegkundigen doen in dit soort gevallen vaak geen aangifte, uit angst voor represailles. Volgens de NVZ kunnen ziekenhuizen echter anoniem aangifte doen. De Boer roept ziekenhuisdirecties op om toch altijd aangifte te doen van geweld tegen het personeel. ‘Mocht de rechter het slachtoffer, dus het personeelslid, in de rechtszaal willen horen dan kan er een verhoor achter gesloten deuren plaatsvinden waarbij de anonimiteit van het slachtoffer is gewaarborgd’, aldus De Boer.

Junk niet vervolgd
Ambulanceverpleegkundigen in Den Haag voelen zich in kou gezet júist omdat ze aangifte deden volgens het protocol tegen een verslaafde die een van de ambulancebroeders dwars door zijn kleren in zijn buik beet. De verpleegkundigen vinden het onbegrijpelijk dat het OM ondanks de landelijke campagne tegen het toenemend geweld jegens hulpverleners de man niet gaat vervolgen. Directeur Fer Bouman van het Witte Kruis in Den Haag: ‘Doen we netjes aangifte van zware mishandeling, zoals afgesproken in het protocol over geweld tegen hulpverleners, wordt die zaak gewoon door het openbaar ministerie geseponeerd.’

Netwerk / De Telegraaf
Door: redactie Nursing

Nieuws
Wederom ziekenhuispersoneel bedreigd
‘Lievensberg ziekenhuis moet aangifte doen’
Familie dwingt ziekenhuispersoneel tot reanimatie
Bijter ambulanceverpleegkundige gaat vrijuit

Artikel
Hoe we soms zelf agressie uitlokken

Dossier
Agressie en andere beroepsrisico’s

6 REACTIES

 1. Een erg vervelende situatie. Ik ben van mening dat het toch belangrijk is in deze situatie zelf aangifte te doen. En natuurlijk je situatie delen met vakbonden en dagbladen en regiobladen, die smullen daarvan. Je werkgever is er verantwoordelijk voor om voor jou een veilige werkomgeving te creeren, jouw werkgever heeft hier duidelijk in verzuimt.

 2. Lees alle reacties
 3. Tragisch als agressie het effect heeft dat je de aangeklaagde wordt. De klager zal waarschijnlijk weinig kans hebben na hoor- wederhoor maar ondertussen zit je wel met de ellende en zeker als jouw eigen werkgever er nog een schepje bovenop lijkt te doen in jouw beleving. Ik ben er niet bij geweest maar verwondering merk ik wel. Zorg dat je altijd goed weet uit welke hoek je hulp kunt vragen. Zijn er vertrouwenspersonen in jouw ziekenhuis of een vorm van bedrijfsopvang. De kunst is om niet alleen te blijven staan en hulp te vinden. Alleen is ook maar alleen en een extra schouder om jouw zorgen te delen of je zelfs van advies te kunnen dienen, is dan hard nodig.
  Ga op in jouw werk en er niet in onder!

 4. Er zullen altijd patiënten zijn die grenzen overschrijden. Bij een incident moet de instelling als één man achter het personeel gaan staan. Uiteindelijk doet de reactie van de instelling meer pijn dan het agressie-incident zelf. Je zou kunnen overwegen een officiele klacht in te dienen over de instelling. Maar waar zou dat kunnen?
  Ik wens je in elk geval veel sterkte met zo’n baas.

 5. tijdens een avonddienst ben ik bedreigd door een Pakistaanse patient.Hij kreeg 7 bezoekers en ik probeerde hem duidelijk te maken dat dat niet was en is toegestaan.
  Door de taalbarriere trachtte ik het te verduidelijken om 2 vingers op te steken.
  Op dat moment, werd de patient hels en dreigede mij het vel van mijn kop af te trekken,en haalde zijn hand langs zijn keel terwijl hij mij vreselijk agressief aan bleef kijken. en anders liet hij iemand mij wel wat aandoen.
  Ik heb mijn collega er bij gehaald en het avondhoofd die ook met de patient is gaan praten.
  toen zij terug kwam, voelde ik mij helemaal in mijn hemd staan, het werd een rollenspel hoe ik het beter anders had aan kunnen pakken.
  einde van de dienst keek ik toch buiten om mijn heen op weg naar de auto, prettig was het niet.
  De patient was van mening dat een vrouwelijke verpleegkundige hier teveel te vertellen had.
  Hij zou een advocaat in de arm nemen.
  Ook wilde hij in gesprek met de leidinggevende en die heeft hem aangehoord.
  De jurist van het ziekenhuis heeft nog met de patient contact opgenomen maar patient besloot verder geen actie te ondernemen.
  Na een poos kreeg ik mijn functionerings gesprek, en ik kreeg te horen dat er dus een klacht tegen mij was ingediend, dat sloeg bij mij alles,
  Ik was immers met de dood bedreigd door mij aan de regels van het ziekenhuis te houden.
  nu zal ik geen actie mee ondernemen, want voelde mij uiteindelijk door de organisatie van het ziekenhuis letterlijk in de kou gezet.

 6. Als ziekenhuizen geen aangifte kunnen doen voor hun personeel dan zullen er weinig aangifte komen, personeel is bang om zelf aangifte te doen.
  Minister moet haar verantwoording nemen, en opkomen voor de beroepsgroep, nu worden ze weer in de kou gezet en gaan de amokmakers weer vrij uit!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.