‘Scherp debridement werkt snel, het is relatief goedkoop en bovenal: het is effectief. Omdat je van de chronische wond een acute wond maakt, jaag je het natuurlijke genezingsproces aan. Over vijf jaar is dit een standaardbehandeling in wondzorg, daar ben ik van overtuigd. De behoefte aan verpleegkundigen die dit kunnen, gaat snel groeien.’ Dat zegt wondconsulent Marco Warbout in de aanloop naar het Wondzorgcongres op 11 december in het Van der Valk in Eindhoven. Hij zal daar een workshop geven over de do’s en dont’s van debridement.
Oefenen met curette
‘In mijn workshop gaan we werken met de curette op een varkenspoot. Zo ontdek je hoe je het gereedschap vasthoudt en gebruikt, hoe het is om in de huid te snijden en verwijder je zelf een huidlaag van één en vier millimeter. De workshop maakt je niet bekwaam – zo moet je ook weefsels kunnen herkennen, weten wat je doet op welke plaats in het lichaam en de techniek regelmatig uitvoeren onder begeleiding. Maar het is een leuke én leerzame kennismaking om erachter te komen of je je verder wilt bekwamen in scherp debridement.’
Doel van debrideren
Concreet betekent debridement het verwijderen van necrose-, fibrine- of a-vitaal weefsel, geïnfecteerd weefsel, pus, debris, korsten, hematomen, verkalking of botfragmentjes, hyperkeratose, lichaamsvreemd materiaal of elke andere vorm van bioburden met als doel de wondheling te bevorderen en te versnellen. Bij het debrideren gaat het niet alleen om de wondbedvoorbereiding, maar ook de optimalisering van de wondranden en de wondomgeving. Andere mogelijke redenen om een debridement uit te voeren zijn: het verminderen van geur, het verminderen van het risico op infectie of overvloedig exsudaat, of het verbeteren van de levenskwaliteit.
Soorten debridement
- autolytisch (bevorderen van het natuurlijk proces van verwijderen van debris);
- enzymatisch (door aanwenden van natuurlijke enzymen);
- osmotisch (producten die een osmotisch drukverschil in de wond creëren);
- chirurgisch (fysiek verwijderen of wegsnijden van debris);
- mechanisch (spoelen, wrijven of wet to dry-verbanden);
- bio-chirurgisch (larventherapie).
(bron: Handboek Wondzorg 2016)