Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Officiële verklaring tegen meisjesbesnijdenis

GGD Nederland presenteerde afgelopen week een officiële verklaring tegen meisjesbesnijdenis, ondertekend door de ministeries van VWS en Veiligheid en Justitie, V&VN, ACTIZ, KNMG en migrantenorganisaties. De verklaring wordt standaard aan ouders uit risicolanden overhandigd als ze met hun dochter bijvoorbeeld het consultatiebureau bezoeken.
verklaring meisjesbesnijdenis

De Verklaring is ontwikkeld en getest bij GGD’en, consultatiebureaus en migrantenorganisaties en wordt nu landelijk ingevoerd. Volgens GGD Nederland hebben experimenten uitgewezen dat de verklaring tegen meisjesbesnijdenis werkt. Het is niet duidelijk of het aantal besnijdenissen daadwerkelijk afneemt, maar volgens een woordvoerster neemt het bewustzijn over de gevaren van meisjesbesnijdenis toe. Het document is behalve in het Nederlands ook beschikbaar in 6 andere talen.

 

25.000 meisjes
In landen als Somalië, Sudan, Egypte en Ethiopië is het traditie om meisjes voor het huwelijk te laten besnijden. Dat betekent dat de clitoris en/of schaamlippen worden verwijderd of verminkt. Naar schatting lopen 25.000 allochtone meisjes van 0 tot 19 jaar, die in Nederland wonen, gevaar besneden te worden. Volgens GGD Nederland is niet duidelijk of dat ook daadwerkelijk in Nederland gebeurt. Ouders kunnen tijdens een vakantie in het land van herkomst tot de ingreep besluiten. De ingreep zou ook in Engeland of Italië kunnen worden uitgevoerd. De meisjes kunnen aan de besnijdenis overlijden of hun leven lang pijn houden. Ook worden bevallingen bij hen vaak gecompliceerd.

 

Bron: ANP / GGD Nederland
Auteur: redactie TvZ – Esther van Heeswijk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.