Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

OM waarschuwt voor fraude thuiszorg

Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie waarschuwen voor fraude bij thuiszorginstellingen.
OM waarschuwt voor fraude thuiszorg

Deze instanties kunnen makkelijk sjoemelen met persoonsgebonden budgetten en zorg in natura. Dit zeggen zij naar aanleiding van een strafrechtelijk onderzoek naar de organisatie U en Zo.

Fraude met AWBZ-gelden
Vier bestuurders van deze instelling werden vorig jaar aangehouden op verdenking van fraude met AWBZ-gelden. De verdachten zouden zich hebben verrijkt door zich het verschil tussen aanvraag en uitkering toe te eigenen. Het OM schat dat daarmee miljoenen euro’s zijn gemoeid. Politie en justitie denken dat mogelijk meer instellingen frauderen.

U en Zo
De strafzaak naar de vier U en Zo-bestuurders loopt nog. Het OM vond het haar taak om nu al te waarschuwen, naar aanleiding van de zwakke plekken in het systeem waarop zij stuitten, zo laat een woordvoerder weten.

Verantwoording
In de rapportage constateren de twee partijen dat controle op verantwoording van het budget of het aantal geleverde zorguren, vooral een papieren controle blijkt te zijn. Of de zorg ook daadwerkelijk volgens de indicatie wordt geleverd, werd bij U en Zo niet gecontroleerd. De zorgkantoren doen dit niet, omdat dit veel geld kost en de onregelmatigheden leveren geen verliespost op. De politie en justitie raden daarom aan de aanvraag van een pgb en zorg in natura te vereenvoudigen, zodat ‘professionele’ tussenpersonen niet nodig zijn.

Doorcontracteren
Ook kan een zorginstelling doorcontracteren naar niet-toegelaten onderaannemers in een andere regio, waardoor zij zelf geen zorg leveren. Omdat er geen heldere kwaliteitsnormen zijn kan de zorg geleverd worden door personeel dat niet de juiste opleiding heeft.
De koepel van thuiszorginstellingen ActiZ stelt dat het gaat om fraude bij één instelling. Een waarschuwing voor de hele sector noemt een woordvoerder voorbarig. Hij bestrijdt dat in de branche eenvoudig zou kunnen worden gefraudeerd.

Zorgvisie
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.