Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Onderbetaalde verpleegkundigen: ‘Bekijk ’t maar!’

Een gebrek aan erkenning van het verpleegkundige beroep in het Zuid-Amerikaanse Paraguay is dé reden voor veel vrouwen om massaal te vertrekken naar Italië. Door de uittocht is de gezondheidszorg van Paraguay in een crisis terechtgekomen.

Eén van de redenen van de emigratie is het gebrek aan erkenning van het beroep in dit Paraguay, de vrouwen hebben te kampen met discriminatie en ontvangen lage lonen. Een licentiate verpleegkunde met 20 jaar ervaring is in Paraguay goed voor 450 euro per maand, in Italië verdienen ze vier keer zoveel.

Pas afgestudeerrden
De verpleegkundigen zijn gerecruteerd door een grote HR-bedrijven in Italië. De eerste groep vertrok in 2006. Inmiddels werken er 300 Paraguayaanse verpleegkundigen in – voornamelijk Noord- Italië. Ook vertrekken er steeds meer pas afgestudeerden naar het land. 

Crisis
De exodus heeft rechtstreekse gevolgen voor de gezondheidszorg in Paraguay. Dankzij de massale uittocht zit het land nu aan 2 verpleegkundigen per 10.000 inwoners, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een minimum van 100 verpleegkundigen per 10.000 inwoners aanraadt. 

Loonsverhoging
Onder druk van de massale emigratie verhoogde de Paraguayaanse overheid ondertussen de lonen voor de sector. ‘Maar die verhoging is nog onvoldoende’, geeft Blanca Mancuello, directeur van de Directie voor Verpleegkunde van het ministerie van Gezondheid, toe.

Mondiaal Magazine
Door: redactie Nursing

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.