Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

Onderhandelingen cao VVT lopen wederom spaak

Het overleg over een nieuwe cao voor het personeel in verpleeg- en verzorgingshuizen en in de thuiszorg, is gisteren weer vastgelopen.
Onderhandelingen cao VVT lopen wederom spaak

Dit laat vakbond AbvakaboFNV vanochtend op haar website weten. Volgens de vakbond bleek tijdens het overleg gisteren dat de werkgevers Actiz en BTN ‘weer aanstuurden op het  het schrappen van de leeftijdsuren.’ De bonden willen echter niet over deze verslechtering praten.

Cao-onderhandelingen VVT liepen vast
De cao-onderhandelingen voor de sector Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT) liepen in maart dit jaar vast omdat de bonden het eindaanbod van de werkgevers niet wilden accepteren. Zij vonden dat de werknemers er té sterk op achteruit zouden gaan, wanneer ze dat wel zouden doen. Vorige week werd bekend dat de onderhandelingen na een lange stilte weer hervat zouden worden. Gisteren schoven de bonden op uitnodiging van de werkgevers weer aan de onderhandelingstafel.

Levensfasebewust roosteren
Een van de struikelblokken van deze onderhandelingen waren de leeftijdsdagen. Werknemers krijgen volgens de huidige cao met het ouder worden extra vrije tijd. Voor 30- tot 39-jarigen is dat 7 uur per jaar. Voor 55-plussers loopt dat op tot 93 uur. De bonden willen dat omzetten in 35 uur extra voor iedereen, aldus Wim van den Hoorn van Abvakabo FNV in een persbericht. De werkgevers zien daar niets in, aldus Van der Hoorn.

De vakbonden komen op 14 juni aanstaande samen om zich te beraden over de vervolgstappen.

Abvakabo FNV
Door: redactie Nursing

Abonneren
Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Nursing.

13 REACTIES

 1. Jammer. Ik lees hier toch dat we het maar bij de jonkie’s moeten halen die nog niet zo lang in de zorg werken. Iemand die er al veertig jaar werkt hoeft blijkbaar niets in te leveren en de ‘jonkie’s’ zien maar hoe ze het doen. Met andere woorden: de ene groep hoeft niets in te leveren, en de andere groep wel? Als je als ‘oudje’ al jaren die uren hebt gehad en gebruikt, regelen ze echt wel iets als overgang. Ik, als jonkie, zal in mijn hele carrière in de gezondheidszorg nachtdiensten moeten draaien. Om het weekend op moeten komen draven, scholingen in eigen tijd moeten volgen en een werkdruk ervaren waar je rug gelijk van knakt. Dus laten we alstublieft tot een oplossing komen die voor zowel jong als oud goed is. Laten we samen een goede CAO eisen.

 2. Lees alle reacties
 3. Helemaal met Tineke eens. Ikzelf werk rond 30 jaar in de zorg.Moet nog 7 jaar. Dit wil ik graag met veel plezier en hoop dat mijn gezondheid dit toelaat! De eisen die er aan de werknemers in de zorg worden gesteld zijn hoog. Een bijpassende salariëring is niet meer dan een vereiste om de zorgsector gezond te houden en voldoende nieuwe medewerkers voor de toekomst te krijgen. Er is genoeg werk dat beter betaald en veel lichter is. Het praatje van “de zorg doe je met je hart” gaat op zolang er ook een waardering bijkomt van de werkgevers en niet alleen van de zorgvragers.

 4. Hoe durven de werkgevers, wat makkelijk om het weer bij de verpleegkundige te halen. De specialisten de grootverdieners kunnen of durven ze niet aan te pakken. Vele verdienen vele malen de Balkenende norm.
  Wij ouderen , zelf werk ik al vanaf mijn 16e in de gezondheidszorg, weliswaar met een hiaat want toen ik trouwde moest ik stoppen van mijn werkgever.
  Dus een pensioengat van jewelste, met het riantesalaris, en opgroeinde kinderen niet in de gelegenheid om dat gat later op tevullen.
  Altijd hard gewerkt 6daagse werkweek, gebroken diensten, 3 weekenden werken in de maand was normaal.
  Geen ouderschapsverlof( voor mij niet van toepassing )
  Geen loonsverhoging want er zouden meer handen aan bed komen, nooit gebeurd.
  Nu moeten we constant en terecht bijscholen, maar dan wel liefs in eigen tijd en deels op eigen kosten.
  Denk aan de veiligheidseisen, de druk wordt steeds groter maar het komt wel van een kant.
  Als er fouten in een programma als medische missers gemeld worden krijgen we te horen dat we de werkdruk , tekort aan scholing maar hadden moeten melden, ja waar de werkgevers willen ons niet horen want dat kost geld.
  Zouden zij voor zo

 5. Ik sta er voor 200% achter dat de bonden hun poot stijf houden. De werknemers op de vloer hebben het financieel al erg beroerd, door de achteruitgang van de laatste jaren. Deze mensen in de zorg hebben recht op een fatsoenlijke betaling en een fatsoenlijk levensfasebudget. Beste werkgevers let nu eens niet alleen op uw eigen portemonnaie, maar vooral ook op die van uw werknemers. Het uithollen van de VVT-zorg kan en mag niet door blijven gaan.

 6. Schandalig eigenlijk wat ze met werknemers willen doen met de verlofuren in te pikken ik werk al 40 jaar in de zorg.
  Ik moet er niet aandenken als mijn werkgever nog aan mijn extra uren eraf gaat halen dan is mijn laaste 6 jaren niet leuk meer om te gaan werken.
  En bonden hou je poot stijf voor de oudere werknemers met hun verworven rechten tenslote zitten we niet voor niks bij de bond als lid.
  Dat jullie ervoor vechten voor werknemers tegen over werkgevers van de groteinstellingen.

 7. Ik vind het onvoorstelbaar dat de wergevers hiermee durven te komen betreft het inleveren van leeftijd gekoppelde vrije dagen. Begrijpen ze nu nog niet dat het uithollen van de sociale zekerheid er straks geen nieuwe generatie zit te wachten om het stokje van ons over te nemen.Hierdoor ontstaan er straks onvervulbare vacatures.Geef de zorg een impuls, en maak het werk in de zorg weer aantrekkelijk!!!dit is mijn motto

 8. Vorig jaar is de instelling waar ik werkzaam ben over gegaan op een verlofmandje vanuit de thuiszorg. Daar zit de leeftijdsuren al in voor iedereen. Zelfs op mijn trouwdag moest ik een vakantiedag inleveren, want bijzonder verlof zit ook in het mandje.

 9. Wel ja, weer een teleurstelling bij het ouder worden. Na weinig verlofuren te hebben gekregen toen wij kinderen kregen, was daar bij het ouder worden de fijne extra meer vrije uren, maar ook dat is ons niet gegunt. Moeten we al door werken tot 65 jaar als dat zo blijft ???, nu ook deze verlof uren weer inleveren??? Waar gaat dit naar toe!!! Moeten we nu echt afgebrand ons pensioen ingaan?? Of nog slechter ??? En dan hebben we het nog niet eens over salaris!!! Ik maak mij grote zorgen, want ik wil wel blijven werken, maar dan wel met enige tegemoetkoming.

 10. Als ik hoor dat de werkgevers (Actiz) zichzelf wel 2.1% loonsverhoging toe hebben bedacht bovenop hun toch al bovenmodale salarissen voel ik me dubbel gepakt.
  De mensen op de werkvloer moeten al meer werk met minder mensen doen (ZZP’s)en zouden daarnaast 0% loonsverhoging krijgen en uren moeten inleveren?
  Leve de marktwerking in de zorg!
  Bonden hou alsjeblieft je poot stijf!

 11. reactie op: nu OOK nog verminderen van vrije dagen.
  In de berichtgeving is niet genoemd dat de werkgevers maandag 7 juni hebben voorgesteld om ALLE leeftijds-verlofuren af te schaffen (om daarmee de gevraagde loonsverhoging te kunnen bekostigen). Dus dat de bonden hierop gereageerd hebben met een voorstel van 35 uur extra verlof voor iedereen in de VVT had een oorzaak !

 12. Ik voel mij dubbel gepakt. Werk al 35 jaar in de gezondheidszorg en was blij te kunnen bedenken dat na vele jaren met plezier t hebben gewerkt er nu nog maar 8 te gaan waren zodat ik met 63 jaar kon vertrekken. Met de nieuwe regeling 66 jaar en koppeling AOW en pensioen inleveren nu OOK nog verminderen van vrije dagen. Hoe houden oudere werknemers het vol in de toekomst. Bonden maak je sterk en geef niet toe. Oh en werkgevers, denk eens na hoe je een grote groep ouderen toch binnenboord kunt houden, niet met scholing hoor, want dat heb je op die leeftijd öók wel voldoende gehad.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.