Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderwijs verbetert palliatieve zorg

Iedere verpleegkundige moet goede palliatieve zorg kunnen verlenen. Dat stelt Marian Adriaansen in haar proefschrift over het effect van onderwijs op zorg in de laatste levensfase.

Marian Adriaansen, die op 28 november hoopt te promoveren  aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, onderzocht welke invloed onderwijs heeft op de kennis en vaardigheden van verpleegkundigen op het gebied van palliatieve zorg. Zij bekeek zowel onderwijs op hbo-v-niveau, als postinitieel en mastersniveau.

Praktijkervaring
Uit haar onderzoek blijkt dat scholing op het gebied van communicatie, vaardigheden, empathie en houdig ten opzichte van de dood (death attitude) effectief is. Metingen laten zien dat training verbeterde kennis en gespreksvaardigheden oplevert. Ook zijn verpleegkundigen beter in staat pijnscoringsintrumenten toe te passen. Verder heeft praktijkervaring een positief effect op het kennisniveau na training. Adriaansen stelt dat scholingen die theorie en praktijk combineren het beste resultaat bieden.  

Hbo-v
Volgens de verplegingswetenschapper, tevens directeur van het Instituut Verpleegkundige Studies van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, is de aandacht voor palliatieve zorg op de hbo-v op dit moment matig. Een elektronische database zou helpen om in ieder geval een minimum deskundigheidsniveau bij studenten te garanderen.

Meer over palliatieve zorg op nursing.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.