Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Onderzoek hygiëne smartphone en tablet nodig’

Er is onderzoek nodig naar de hygiëne van tablets en smartphones in de verpleging. Dat zegt Thea Daha van de Landelijke Werkgroep Infectiepreventie (WIP) in gesprek met Nursing.nl.
'Onderzoek hygiëne smartphone en tablet nodig'

‘Er is vanuit onze werkgroep nog geen speciale aandacht voor het werken met tablets en smartphones. Persoonlijk denk ik dat het wel zou moeten.’ Steeds meer ziekenhuizen doen pilots met tablets en smartphones. Toch blijken gadgets naast leuk en handig, ook een bron van bacteriën. Vorige maand bleek nog uit Brits onderzoek dat op één van de zes telefoons sporen van E-coli zitten.

Onderzoek en richtlijn
Thea Daha: ‘Voor zover ik kan nagaan hebben ook zusterorganisaties, in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, hier nog geen uitspraken over gedaan. Maar het heeft zeker wel onze aandacht. Voor er een eventuele richtlijn komt, moeten we natuurlijk wel eerst onderzoeken om welke mogelijke organismen het gaat en wat daarvan de consequenties kunnen zijn. Wel willen we in het veld gaan kijken wie hiernaar onderzoek wil gaan doen.’

Tablets en smartphones in het St. Antonius Ziekenhuis
Recentelijk maakte het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein bekend smartphones en tablets te gaan uitdelen aan alle 5500 medewerkers. De bedoeling is dat verpleegkundigen aan het bed van de patiënt het dossier bekijken en bewerken. Het onderwerp hygiëne van de tablets staat daar wel op de agenda. ‘We hebben op dit moment alleen nog tablets te leen voor patiënten die bijvoorbeeld in isolatie worden verpleegd, zodat ze zich minder vervelen. Deze tablets worden nu op dagelijkse basis gereinigd, en wanneer de patiënt de tablet inlevert wordt deze gedesinfecteerd. Wanneer de verpleging straks op grote schaal met de gadgets gaan werken, worden de hygienerichtlijnen nader bekeken,’ aldus een woordvoerster van het ziekenhuis.

Thea Daha kan niet beantwoorden of het St. Antonius Ziekenhuis zou moeten wachten tot hier onderzoek naar gedaan is.

Door: redactie Nursing

Meer Nursing


Nursing Event
Het Nursing Event is ons jaarlijkse vakevenement voor verpleegkundigen, dit jaar op donderdag 8 en vrijdag 9 december in De Reehorst te Ede. Met op 8 december de finale van de Nursing Challenge!
Meer informatie en aanmelden.


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Mijns inziens is deze ongerustheid geheel terecht. Het is goed om hier te melden dat ik al geruime tijd met dit thema aan de slag ben, evenals de oplossingsrichting.
    Zie: dutchbuttonworks.com/2011/09/bacterie-embedded
    Graag zou ik contact wensen Thea (ook ik was aanwezig bij de recente vergadering van de WIP).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.