Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar darmbacterie in Europese ziekenhuizen

De darmbacterie Clostridium difficile komt voor in ziekenhuizen in heel Europa. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Centrum voor Infectieziektebestrijding (CIb) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zij onderzochten hiervoor honderden Europese patiënten.
Bacterie

 

 

Vanaf 2003 waren er meerdere grote uitbraken van deze bacterie in ziekenhuizen in de VS en Groot-Brittannië. Sinds 2005 komt de bacterie ook in ziekenhuizen in Nederland voor. De uitbraken werden veroorzaakt door één hypervirulente stam. Er werd gevreesd dat deze stam in korte tijd heel Europa zou veroveren.

 

Sterfte

De meeste patiënten met een infectie van deze bacterie waren op hoge leeftijd, waren al ziek en werden behandeld met antibiotica. Drie maanden na infectie was 22 procent van de besmette mensen overleden, 40 procent van deze sterfgevallen was tenminste voor een deel toe te schrijven aan de bacterie. De hypervirulente stam werd slechts in vijf procent van de gevallen gevonden, maar ook andere stammen bleken samen te gaan met een ernstig beloop.

 

Sporevorm

Infectie met de darmbacterie leidt tot diarree en in het uiterste geval tot een ernstige dikkedarmontsteking waaraan verzwakte patiënten soms overlijden. Problemen ontstaan vaak na gebruik van antibiotica waardoor Clostridium difficile kan uitgroeien en stoffen produceert die diarree veroorzaken. De ziekteverwekker kan lang overleven in en buiten het lichaam in een zogenaamde niet-actieve sporevorm. Deze sporevorm maakt de bacterie ongevoelig voor vele antibiotica en schoonmaakmiddelen. Vanuit de sporevorm kan de bacterie opnieuw groeien als de omstandigheden verbeteren.

 

Bron: LUMC

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.