Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Onderzoek naar gezondheid verpleegkundigen

Er komt een onderzoek naar de mogelijke relaties tussen het beroep en de gezondheid van verpleegkundigen. V&VN ondersteunt het initiatief.
Onderzoek naar gezondheid verpleegkundigen

Het grootschalig onderzoek, de Nightingale Studie wordt uitgevoerd door het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) en het Institute for Risk Assessment Sciences van de Universiteit Utrecht. Onderzoeker Anouk Pijpe vertelt: ‘Het onderzoek zit nog in de testfase. De officiële start volgt waarschijnlijk in september. Het is van groot belang is dat de benaderde verpleegkundigen reageren.’ Inmiddels hebben de eerste verpleegkundigen een brief voor deelname aan het onderzoek ontvangen, zo bevestigt V&VN.

Gezondheidsrisico’s
De onderzoekers willen met dit landelijke onderzoek nagaan of op de lange termijn bepaalde ziekten en gezondheidsproblemen vaker, of juist minder vaak, voorkomen bij deelnemers die bepaalde blootstellingen op het werk of in de leefomgeving hebben gehad in vergelijking tot deelnemers die zulke blootstellingen niet hebben gehad. Er zal onder meer gekeken worden naar het beroepsmatig in aanraking komen met medicijnen (bijvoorbeeld cytostatica), nachtwerk en het werken met bepaalde apparatuur (bijvoorbeeld MRI of röntgenapparatuur). Voorbeelden van ziekten en gezondheidsproblemen die in deze studie onderzocht zullen worden zijn kanker, hart- en vaatziekten en neurologische aandoeningen.

Gezondheid verpleegkundigen
Aanleiding voor het onderzoek is de onduidelijkheid die er bestaat over de mogelijke relaties tussen blootstellingen in de werk- en leefomgeving en de gezondheid van (voormalig) verpleegkundigen. ‘Met deze studie onderzoeken we of er daadwerkelijk sprake is van deze relaties’, zegt Pijpe.

Kijk hier voor meer informatie over het onderzoek.

Lees ook:
Onderzoek kanker na nachtdiensten
‘Vijf claims borstkanker door nachtwerk’
Verpleegkundigen bezorgd over kanker na nachtdiensten

Door: redactie Nursing

Abonneren
Wil je meer achtergrondinformatie? Word nu abonnee van Nursing.

4 REACTIES

  1. Beste Annemie, natuurlijk moeten arbeidsomstandigheden goed zijn, dat is in het reguliere werk ook zo, maar volgens mij kiest iemand er zelf voor om ZZP-er ( zelfstandige) te worden en de daarbij behorende voor- en nadelen ( waarbij je ook weer zelf de keuze hebt om iets wel of niet te doen.

  2. Lees alle reacties
  3. Wat wordt er gedaan met de uitslag? Als blijkt dat bijv. de kans op borstkanker vergroot wordt door onregelmatige diensten? Bij de cytostatica en vernevelmedicatie kan men zich nog eens buigen over strengere regels tav bescherming, maar nachtdienst blijft nachtdienst en kan niet worden afgeschaft.. Ik hoop dat ze gaan kijken naar het belang van wat meer dagen om weer terug te schakelen uit de nacht ipv 1 vrije dag tussendoor. Kijken of dit in het risico een wezenlijk verschil maakt. Ik wil hier wel voor proefdraaien!!;)

  4. @Annemie. Ik ben het helemaal met je eens dat je je als ZZPér nauwelijks kunt veroorloven om ziek te zijn. Terwijl jij ook wel eens een paar dagen onder de wol zou willen (moeten) kruipen. Ik begrijp je frustratie, maar dit is niet waar dit artikel over gaat.
    Het onderzoek wat hier genoemd wordt gaat meer over de gezondheids-risico’s die je als beroepsbeoefenaar loopt. Bijv: de link tussen borstkanker en nachtdienst, of tussen werken met cytostatica en het zelf ontwikkelen van kanker, niet te vergeten de (long)verpleegkundigen die constant blootgesteld worden aan vernevel-medicatie etc.

  5. Laat ze dan uit alle sectoren verpleegkundige nemen en vergeet vooral de Zelfstandige Verpleegkundige en Verzorgende niet. Als ZZp – er loop ik ook veel risico en werk me de pleuris! Maar ziek zijn is er niet bij! Ik loop niet snel naar de dokter terwijl ik ook echt wel eens wat heb. En dan mijn AO verzekering: die keert pas na een maand uit! VN deze verzekering ontwikkel je een spontane strabismus! Het is onbetaalbaar
    Aar ik moet hem wel hebben aangezien ik zelfstandige ben! Vergeet de thuiszorg dus NIET

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.