Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Onderzoek rivastigmine op IC gestaakt na sterfte

Een onderzoek naar het medicijn rivastigmine tegen delirium bij patiënten op de intensive care (IC) is stopgezet nadat twaalf mensen die het kregen zijn overleden.

In de even grote groep die een placebo kreeg stierven in dezelfde tijd vier mensen. Dit meldt het NRC Handelsblad. In het onderzoek, waaraan zes Nederlandse ziekenhuizen deelnamen, kreeg een deel van de verwarde IC-patiënten rivastigmine toegediend.

Rivastigmine bij Alzheimer
Het middel is oorspronkelijk geregistreerd voor de ziekte van Alzheimer, maar sommige intensivisten nemen aan dat rivastigmine ook helpt tegen delirium en dienen het daarom al toe aan IC-patiënten als de standaardbehandeling niet aanslaat. Een andere groep IC-patiënten met delirium kreeg naast de standaardbehandeling een placebo toegediend. De onderzoekers wilden hiermee wetenschappelijk aantonen dat de duur van een delirium met rivastigmine verkort kan worden.

NRC Handelsblad
Door: redactie Nursing

Abonneren?
Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Nursing.    

4 REACTIES

  1. Dit artikel zegt me niets want belangrijke informatie over hoe het onderzoek ontbreekt. Er is geen informatie over co-morbiditeit bij patienten, afwijkingen op het ECG bijv geleidingsstoornissen. Ook geen info waarom gekozen is voor Rivastigmine en niet voor bijv Haloperidol. Wat was de oorzaak van overlijden?
    Kortom..is kan zo geen conclusies trekken uit dit onderzoek.

  2. Lees alle reacties
  3. Het kan idd gebeuren dat mensen overlijden tijdens hun IC behandeling, dit gebeurt veel vaker. Het onderzoek is gestopt, ja en misschien met reden. Maar laten we nu eerst afwachten of dit middel echt de oorzaak was of dat er in de studiegroep gewoon meer mensen zaten die ernstiger ziek waren en daarom dus zijn overleden. Geen reden om familie nu op stang te gaan jagen. Bovendien teken patient en/of familie als het goed is netjes voor zo’n onderzoek en de risico’s die daar aan verbonden zijn.

  4. Het was al lang bekend dat Exelon bij patiënten met Alzheimer meer bijwerkingen gaf dan dat het bijdroeg aan de genezing ervan. Maar ja, de fabrikant wil de ontwikkelingskosten terugverdienen en zoekt een nieuwe doelgroep. Dat ze dit dan over de ruggen van deze niet medisch geschoolde en minder mondige patiënten dien is een schande. Ik hoop met heel mijn hart dat de familie van deze ‘proefkonijnen’ een rechtszaak tegen de fabrikant gaan aanspannen. Dat is de enige manier waarop hopelijk in de toekomst dit soort praktijken kunnen worden voorkomen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.