Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Onderzoek vaccinaties en autisme deugt niet

Het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet heeft een twaalf jaar oud artikel over een verband tussen autisme en vaccinaties teruggetrokken. Het onderzoek is ondeugdelijk verklaard.

 

Onderzoek vaccinaties en autisme deugt niet

Dat gebeurde nadat het Britse tuchtcollege de hoofdonderzoeker, de Britse arts Andrew Wakefield, vorige week berispte wegens ernstige professionele nalatigheid.

BMR-vaccinatie en autisme
In zijn onderzoek beweerde Wakefield dat hij bij twaalf kinderen een verband had aangetoond tussen de BMR-vaccinatie (bof, mazelen, rode hond) en autisme. De publicatie veroorzaakte paniek en vaccinatieangst bij ouders. Vooral in Groot-Brittannië daalde de vaccinatiegraad aanzienlijk.

Gegevens uit studie Wakefield kloppen niet
Nu blijkt dat gegevens uit de studie niet kloppen. Wakefield wordt beschuldigd van belangenverstrengeling: hij zou tienduizenden euro’s hebben ontvangen van advocaten. Die wilden rechtszaken aanspannen tegen vaccinproducenten namens ouders die meenden dat hun kind na vaccinatie autistisch was geworden.

Pijnlijke onderzoeken bij kinderen
Het tuchtcollege verwijt de arts bovendien dat hij respectloos met de kinderen is omgegaan. Zij moesten soms pijnlijke onderzoeken ondergaan die achteraf onnodig waren. Tien van de twaalf mede-auteurs van Wakefield hebben inmiddels afstand genomen van de conclusies van toen.

The Lancet over het teruggetrokken artikel

Door: redactie Nursing
de Volkskrant

2 REACTIES

 1. Lieve ouders van autistische kinderen: Luister NIET naar Jisca hieronder. In reactie op Jisca ten eerste:
  Kijkt u hier even voor wat échte informatie http://cryptocheilus.wordpress.com/2009/11/10/grieptopic-autisme-en-thimerosal-thiomersal-kwik-in-griepvaccins-voor-kinderen/
  Of hier aangaande de ‘kettingreactie’: http://theness.com/neurologicablog/?p=159
  Lieve Jisca. Je kletst gruwelijk uit je nek met het mogelijke gevolg dat kinderen niet gevaccineerd worden. Dit is een verpleegkundige website. Verpleegkundigen genieten aanzien op het gebied van gezondheidsadvies. Dat betekent 1. Ze hun adviezen moeten onderbouwen om op z’n minst schade te voorkomen en 2. moeten zorgen dat ze goede adviezen blijven geven om het aanzien te verdienen.
  Op deze manier insinueren dat kindervaccinatie tot autisme leiden is een grof schandaal, waarmee je bloed aan je handen hebt.
  Je biedt niet eens een bron, alleen speculatie. Om dan ouders ook nog in de handen van dubieuze behandelaren te drukken is ronduit verwerpelijk. In de VS is gebleken dat zo’n 75% van de autistische kinderen bullshitbehandelingen ondergaat. http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=desperate-for-an-autism-cure
  Je wilt blijkbaar meewerken aan dergelijke mishandeling. Dat is verwerpelijk.

 2. Lees alle reacties
 3. Wakefield is echter niet de enige die een verband zag tussen de toename van vaccinaties en de toename van autisme. In de VS wordt gesproken van een epidemie van autisme; 1 op de 166 kinderen lijdt inmiddels aan een vorm van autisme. En daar zijn heel veel ouders en deskundigen overtuigd van enig verband, al zijn vaccinaties zeker niet te zien als DE oorzaak, want er spelen meer factoren. Vaccinaties zijn een stap in de kettingreacties die leiden naar autistisch gedrag. Via darmstoornissen en voedingsdeficienties, enz. Daar zijn inmiddels veel (engelstalige) boeken over verschenen. Gelukkig biedt dit ook aanknopingspunten voor behandeling. En ook in nederland worden al veelbelovende resultaten behaald met behandeling vanuit deze wetenschap. Al moeten ouders daar nog zelf naar op zoek gaan, want binnen het reguliere begeleidingscircuit is het nog nauwelijks bekend.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.