Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onduidelijkheid over voortzetting EPD

Nu de Eerste Kamer het EPD heeft verworpen is onduidelijk hoe het nu verder moet met de medische gegevensuitwisseling. Wel wil de Eerste Kamer dat het kabinet bekijkt of een elektronische zorgpas de patiënt voldoende zeggenschap kan geven over het eigen dossier.

De afwijzing van het landelijke EPD betekent niet dat er helemaal geen medische gegevens meer worden uitgewisseld. Zestig procent van de Nederlanders heeft al een EPD dat opgenomen is in een regionaal uitwisselingssysteem. Het is aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het College Bescherming Persoonsgegevens om waar nodig maatregelen te nemen en te voorkomen dat de patiënt nadeel ondervindt. Een meerderheid in de Eerste Kamer heeft Schippers opgeroepen de beveiliging van en uitwisseling tussen de regionale systemen te verbeteren.

 

NVZ

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vindt het jammer dat het EPD niet doorgaat. “We denken dat het Elektronisch Patiënten Dossier veiliger was dan de informatiesystemen die artsen er nu regionaal op nahouden. Medicijnfouten zijn de meest gemaakte fouten in een ziekenhuis. Het EPD had werkelijk kunnen helpen om die fouten tegen te gaan.”

 

NPCF

Volgens de NPCF kleven er nadelen aan de regionale EPD’s. “Een nadeel van het huidige regionale systeem is dat de grenzen van de ongeveer zestig EPD-regio’s onduidelijk zijn”, zegt beleidsmedewerker Marcel Heldoorn.  “Het kan zo zijn dat een patiënt een huisartsenpost bezoekt in de stad of medicijnen haalt op zijn werk die niet in dezelfde regio vallen. Deze informatie is dan niet te zien in zijn EPD.”

 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.