Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ongeboren tweeling redt mama van kanker

Een Britse ongeboren tweeling heeft het leven van hun moeder gered door een tumor uit haar buik te schoppen.

Toen Michelle Stepney (35) uit het Britse Cheam haar ongeboren tweeling in haar buik voelde trappen, besefte ze niet dat haar dochtertjes op die manier haar leven zouden redden. Michelle wist immers niet dat ze baarmoederhalskanker had, tot haar tweeling de tumor naar buiten schopte. Michelle was 17 weken zwanger toen ze in allerijl naar het ziekenhuis gebracht werd met hevige bloedingen. Ter plaatse bleek echter dat het niet om een miskraam ging, maar dat haar tweeling een tumor in haar baarmoederhals naar buiten had geduwd. ‘Zonder de tweeling hadden de dokters te laat ontdekt dat ik kanker had.’

Leven en dood
Vervolgens moest Michelle een vreselijke beslissing nemen. Ze had chemotherapie en een hysterectomie nodig om de kanker te overleven. Daardoor zou ze echter haar tweeling verliezen. ‘Maar ik had mijn leven te danken aan mijn twee meisjes’, zegt Michelle. ‘Ik kon echt niet instemmen met een beëindiging van de zwangerschap.’ Dus beslisten de dokters om Michelle beperkte chemotherapie te geven, om uitzaaiingen te voorkomen tot de tweeling geboren werd. Om de twee weken kreeg ze chemotherapie.

Gezond
Na 33 weken zwangerschap, in december vorig jaar, voerden de dokters een keizersnede uit en werden Alice en Harriet geboren. ‘Ze hadden geen haar door de chemotherapie, maar voor de rest waren ze gezond’, vertelt de mama. Vier weken na de bevalling onderging Michelle een hysterectomie, en tests wezen uit dat de kanker zich niet verspreid had. De tweeling heeft intussen zijn eerste verjaardag gevierd.

BBC

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.