Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Online begeleiding voor depressieve diabetespatiënt

Het VUmc heeft, onder leiding van Prof. dr. Frank Snoek, een online begeleidingsprogramma ontwikkeld voor mensen met diabetes met depressieve klachten.

 

Een op de tien diabetespatiënten kampt met een depressie, tweemaal zo veel als mensen zonder diabetes. De klachten worden echter lang niet altijd herkend. Om deze patientengroep te helpen, heeft het VUmc samen met het Trimbos Instituut een begeleidingsprogramma via internet ontwikkeld, met geld van het Diabetes Fonds.

Zelfzorg
Het programma www.diabetergestemd.nl is nu klaar om in de praktijk getest te worden. Kim van Bastelaar van het VUmc: ‘Het programma heet Diabetergestemd.nl en is gebaseerd op een bestaande cursus die wij geschikt hebben gemaakt voor mensen met diabetes. In de cursus is aandacht voor diabetes en hoe die de stemming kan beïnvloeden. Maar ook het omgekeerde: hoe depressie de zelfzorg kan beïnvloeden.’

Thuis
Depressiebehandeling via internet wordt steeds vaker toegepast en met succes. Het voordeel van het internetprogramma is dat diabetespatiënten gewoon thuis aan de slag kunnen. Het programma bestaat uit acht wekelijkse ‘lessen’, die de cursist zelfstandig doorloopt. Op verschillende momenten ontvangt de deelnemer terugkoppeling van een ‘coach’. Ook bevat de cursus een stemmingsdagboek en een forum waarop de deelnemers hun ervaringen kunnen delen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.