Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Online COPD-risicotest zeer populair

Bijna 130.000 mensen hebben de COPD-risicotest van het Astma Fonds ingevuld. Bijna een kwart van hen bleek een hoog risico op COPD te hebben.

Dat meldt het Astma Fonds. Sinds november vorig jaar roept het Astma Fonds patiënten op om de internettest in te vullen. De test, ontwikkeld door Caphri en het universitair medisch centrum in Maastricht, identificeert mensen die tot de risicogroep behoren aan de hand van acht vragen over onder meer het rookgedrag en kortademigheid. De test is alleen gevalideerd voor mensen die ouder zijn dan 40.

Hoog risico
Van de 130.000 mensen die de test helemaal hebben ingevuld, bleek 24 procent een hoog risico op COPD te hebben en ruim 19 procent een licht verhoogd risico. In het eerste geval krijgt de respondent het advies om naar de huisarts te gaan. 

Huisartsen
Twee derde (64 procent) van de huisartsen kent de test, zo bleek uit een in opdracht van het Astma Fonds uitgevoerd onderzoek van TNS NIPO onder 244 huisartsen; van de 130 ondervraagde praktijkondersteuners kent 85 procent de test. Een kwart van de huisartsen (24 procent) heeft één of meer patiënten naar aanleiding van de testresultaten op het spreekuur gezien. Het Astma Fonds wil de COPD-test dit jaar en ook in 2012 voortzetten.

Klik hier voor de test.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.