Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Ontslaggolf schaadt imago verpleegkundig beroep’

Volgens voorzitter van NU'91 Monique Kempff is de ontslaggolf in het Amphia Ziekenhuis een 'aanslag op het imago van het verpleegkundig en verzorgend beroep.'

'Ontslaggolf schaadt imago verpleegkundig beroep'

Het Amphia Ziekenhuis in Breda en Oosterhout liet gisteren weten de komende drie jaar rond de driehonderd voltijdsbanen te gaan schrappen. Michel van Erp van NU’91 liet meteen weten geschokt te zijn. In Brabantse krant BN/De Stem: ‘Driehonderd fte’s in een sector waar veel mensen parttime werken. Dat zouden wel eens vijfhonderd mensen kunnen worden die hun baan straks verliezen. Er zal door het Amphia Ziekenhuis dan hoe dan ook gesneden gaan worden in de verpleging en verzorging. Want qua overhead alleen kun je die aantallen nooit voor elkaar krijgen. Ik vind dit een heel zorgelijke ontwikkeling.’

Werkdruk verpleegkundigen


Voorzitter van Nu’91 Monique Kempff sluit zich bij haar collega aan. ‘Er zijn al zo weinig verpleegkundigen en verzorgenden. Het convenant om 12.000 nieuwe gezondheidszorgers te werven, zegt wat dat betreft genoeg. Als aan de andere kant honderden fte’s verdwijnen, ook al is het via natuurlijk verloop, komt dat raar over. Alsof deze mensen nu niets zitten te doen. Bovendien wordt de werkdruk voor de anderen alleen maar hoger.’ Kempff is bang dat deze situatie het vak voor nieuwe gezondheidszorgers niet aantrekkelijker maakt. ‘Nu kiest aanstormend talent nog voor de zorg, vanwege de baanzekerheid. Maar als je ook in de verpleging je baan niet meer zeker bent…’

Gedwongen ontslagen
Het Amphia Ziekenhuis in Breda en Oosterhout gaat tot eind 2014 tien procent besparen op personeelskosten. Naar schatting gaan hiermee ongeveer 300 voltijdbanen verloren. Om hoeveel verpleegkundigen het precies gaat, kan de woordvoerder van het ziekenhuis nog niet zeggen. Gedwongen ontslagen sluit het Amphia Ziekenhuis in ieder geval uit. Door afscheid te nemen van tijdelijke krachten en door natuurlijk verloop is de inkrimping van het personeelsbestand te realiseren, verwacht het ziekenhuis.

BN De Stem
Door: redactie Nursing

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing en Social Media
Redacteur Nienke van Nursing houdt je via Twitter en Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Volg @nursing_nl of ga naar www.facebook.com/VakbladNursing

Nursing Event
Het Nursing Event is ons jaarlijkse vakevenement voor verpleegkundigen, dit jaar op donderdag 8 en vrijdag 9 december in De Reehorst te Ede. Met op 8 december de finale van de Nursing Challenge!
Meer informatie en aanmelden.

5 REACTIES

 1. Ik ben het met Bas eens.
  We kunnen nu wel zielig blijven doen, maar kom nu gewoon op voor je/ons vak. En besef, ook de gezondheidszorg word steeds commerciëler.
  Voordat ik als verpleegkundige in de zorg ging werken, heb ik bijna 20 jaar in het bedrijfsleven en bij de overheid gewerkt. Ook daar zitten dure managers en worden mensen weg bezuinigd. Feit is wel dat veel dingen in de gezondheidszorg goedkoper kunnen. Dan heb ik het niet alleen over de top. Dit geld ook voor verpleegkundigen, artsen en andere processen. Probeer daar in mee te denken, het verpleegkundige vak is dat zeker waard!
  We zullen helaas onze neus een andere kant op moeten zetten, of je wilt of niet. Zeker nu de zorg steeds duurder word…

 2. Lees alle reacties
 3. Je zou in zo’n ziekenhuis niet meer moeten solliciteren. De arrogantie waarmee de verpleegkundigen in dat ziekehuis regelmatig in een ontslaggolf terecht komen duid op wanbeleid en korte termijn denken. “softsector” en “baan voor het leven”zijn al lang niet meer van toepassingop een baan in de zorg dus daar hoeven we ook al niet meer voor in de zorg te blijven.
  Mijn ziekenhuis heeft 4,5 miljoen op personeelskosten bespaard waarvan het overgrote deel weer uit is gegeven aan inhuren van extra krachten en meerkosten van meer uren uitbetalen en terugkomtoeslag. Dat geeft te denken. Ondertussen wel veel onrust onder de werknemers en verlies van kwaliteit.

 4. zomaar even gegoogled: ik word er alleen maar triest van, en het is nog maar een topje van de beruchte ijsberg, als we het nu nog over winstmakende firma’s hadden ,was het een ander verhaal.
  Nederlandse ziekenhuizen hebben in de jaren 2006 en 2007 voor 6,75 miljoen euro aan interim-managers uitgegeven. Een kwart van de ziekenhuizen maakt gebruik van een interim in de raad van bestuur. Die kost de instelling gemiddeld 30.000 euro per maand.
  Van 2007 tot 2009 was hij lid van de raad van bestuur ad interim van het Amphia ziekenhuis te Breda.
  Divisiemanger ad interim Beschouwendevaken Amphia Ziekenhuis 2008 – 2008 (less than a year)
  artikel uit 2008:
  Nederlandse ziekenhuizen hebben in de jaren 2006 en 2007 voor 6,75 miljoen euro aan interim-managers uitgegeven. Een kwart van de ziekenhuizen maakt gebruik van een interim in de raad van bestuur. Die kost de instelling gemiddeld 30.000 euro per maand.
  Dat heeft RTL Nieuws donderdag bekendgemaakt.
  Het nieuwsprogramma spitte bijna tweehonderd jaarverslagen door. Het kwam er achter dat bij 25 van de 92 ziekenhuizen een vast bestuurslid werd vervangen door een ad interim. Dat gebeurde vooral in 2007. Bij vier ziekenhuizen waren zelfs meerdere interim-bestuurders actief.
  Het Amphia Ziekenhuis in Breda spant volgens RTL Nieuws de kroon. Het ziekenhuis huurde gedurende anderhalf jaar Derk Vermeer in als interim-voorzitter. Hij verdiende daarmee 431.375 euro, zo’n 65.000 euro per maand. Vermeer en twee andere interim-bestuurders werden ingehuurd na een bestuurscrisis. Inclusief de ontslagvergoeding voor drie opgestapte bestuurders en de interim-kosten was het Bredase ziekenhuis 1.177.00 euro kwijt, meldde RTL.
  Bron: ANP

 5. Verpleegkundigen zitten te veel aan de zijlijn. De beroepsgroep moet zich verenigen en meedenken over noodzakelijke bezuinigingen. Hoe dan ook: hou op met zielig doen, want dat schaadt het beroep nog veel meer dan een gedwongen ontslag hier en daar…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.