Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ontstekingsremmer heeft geen effect op Alzheimer

De ontstekingsremmer indometacine blijkt geen effect te hebben op het beloop van de ziekte van Alzheimer.
Ontstekingsremmer heeft geen effect op Alzheimer

Dit blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen. Eerder onderzoek toonde aan dat ontstekingsprocessen een rol spelen in de hersenen van alzheimerpatiënten. Pijnstillers met een ontstekingsremmend effect, zoals ibuprofen, verminderen het risico op de ziekte van Alzheimer. Hieruit ontstond de gedachte dat deze ziekte ook behandeld zou kunnen worden met deze geneesmiddelen. Neuroloog Daniëlle de Jong onderzocht dit bij een groep alzheimerpatiënten.

Dementie
Gedurende een jaar zijn zij behandeld met de ontstekingsremmer indometacine of met een placebo. Na een jaar blijkt dat er geen verschil in achteruitgang is tussen de twee groepen. De Jong deed ook onderzoek naar de diagnostiek van dementie. Behalve de ziekte van Alzheimer zijn er andere vormen van dementie; deze verschillen in behandeling en prognose. De Jong nam via een ruggenprik hersenvocht af bij dementiepatiënten. Ze ontdekte zo enkele eiwitten waarmee een beter onderscheid kan worden gemaakt tussen de verschillende vormen van dementie. Deze diagnostische methode blijkt beter te werken dan de huidige methoden.

Radboud Universiteit Nijmegen
Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.