Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Ontuchtverpleegkundige’ mag nooit meer in zorg werken

Dave V., de verpleegkundige die in 2009 werd veroordeeld voor ontucht en daarna nogmaals toe kon slaan in het Atrium Medisch Centrum in Heerlen, mag nooit meer werken in de zorg.
'Ontuchtverpleegkundige' mag nooit meer in zorg werken

Dat bepaalde het Centraal Tuchtcollege, meldt het journalistieke onderzoeksprogramma De Monitor. Dave V. was in hoger beroep gegaan tegen een eerdere uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege, dat een beroepsverbod oplegde. Dat hoger beroep heeft hij nu dus verloren, meldt een woordvoerder van het voormalige Atrium-ziekenhuis (nu: Zuyderland) aan De Monitor. Het ziekenhuis is opgelucht.  ‘Als patiënt moet je ervan uit kunnen gaan dat degene die jou zorg verleent, betrouwbaar en integer is. Die veiligheid van de zorg wordt met deze uitspraak gewaarborgd’, vertelt woordvoerder Stef Petit.

Geen VOG

In 2009 wordt V. veroordeeld voor een zedendelict. Een paar maanden solliciteert hij bij het Atrium Medisch Centrum en kan hij er gewoon aan de slag. Het ziekenhuis had door een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) aan te vragen kunnen zien dat hij een veroordeling op zijn naam had staan, maar deed dit niet.

Kwetsbare psychiatrische patiënten

V. werkte in het ziekenhuis met kwetsbare psychiatrische patiënten. Als twee patiënten in 2012 aangifte doen van seksueel misbruik en verkrachting, komt de politie erachter dat V. in 2009 al voor misbruik was veroordeeld. In totaal doen drie vrouwen aangifte tegen V. Justitie ziet genoeg aanleiding om de verpleegkundige te vervolgen. De strafzaak tegen V. loopt nog, maar de tuchtrechter heeft nu dus al aangegeven dat hij niet meer in de zorg mag werken.

Beroepsverbod

In november 2014 legde de tuchtrechter V. een verbod op. Maar omdat V. in hoger beroep ging, werd hij niet uit het BIG register geschrapt. Het tuchtcollege had de maatregel kunnen in laten gaan onmiddellijk na de uitspraak, maar heeft dat niet gedaan omdat V. ‘op dat moment niet werkte’. Daarmee bleef dus de mogelijkheid bestaan dat V. na een eerste veroordeling van de tuchtrechter, aan het werk zou gaan. Tegen V. is momenteel drie jaar geëist.

Hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate pleitte eerder in De Monitor voor een tijdelijke schorsing van een zorgmedewerker zolang de tuchtrechtzaak loopt. Lees meer >>

Het hangt per instelling af of er om een VOG gevraagd wordt. Een VOG is niet wettelijk verplicht in de gezondheidszorg. Naar aanleiding van de zaak rondom Dave V. vragen nu alle Limburgse ziekenhuizen nieuwe medewerkers om een VOG.

V&VN pleit voor een verplichting van de VOG in de zorg. Alle verpleegkundigen en verzorgenden zouden volgens de organisatie een VOG moeten kunnen tonen. Lees meer >>

De Monitor onderzoekt hoe het kan dat zorgverleners die ernstig de fout in zijn gegaan, niet geschorst worden in afwachting van de (definitieve) uitspraak van de tuchtrechter. Heb je een tip? Neem dan contact op met de redactie: 035-6719779 / redactie@demonitor.nl

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ontuchtverpleegkundige? Wat een vreemde functienaam… Taal is bijzonder. 
    In het artikel staat verder dat hij uit het artsenregister is geschrapt. Huh? Hij is toch verpleegkundige?
    Ik ben het eens dat een VOG voor ALLE zorgprofessionals een must moet zijn net zoals in het onderwijs (basis, voortgezet, hoger en universitair)!

  3. Ik werk ook in het onderwijs en daar is het al jaren verplicht om een VOG in te leveren. De VOG heeft ook een houdbaarheid en ieder jaar moet je opnieuw een VOG overhandigen. Ik heb mij altijd afgevraagd waarom dit in het onderwijs wel gebeurd en in de zorg niet. Je wilt toch geen veroordeelden aan het bed van (kwetsbare) zorgvragers?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.