Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oorzaak resistentie tegen borstkankermiddel ontdekt

Onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis hebben aangetoond waarom tamoxifen, een bekend middel tegen borstkanker, vaak niet werkzaam is.
Oorzaak resistentie tegen borstkankermiddel ontdekt

De vondst van drs. Wilbert Zwart en dr. Rob Michalides van het NKI-AVL staat op 1 augustus in het wetenschappelijke tijdschrift EMBO Journal.

Tamoxifen
In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 13.000 vrouwen borstkanker. Van bijna 70% van alle borsttumoren heeft de groei van de tumor te maken met het actief zijn van de oestrogeenreceptor op de borstkankercel. Deze groep patiënten wordt vaak behandeld met het middel tamoxifen, een anti-oestrogeen dat de receptor blokkeert. Tamoxifen wordt voorgeschreven als aanvullende behandeling bij borstkanker na verwijdering van de tumor. Het middel doodt resterende tumorcellen in het lichaam en vermindert zo de kans op uitzaaiing. Het voorkomt ongeveer 1/3 van de sterfte aan borstkanker. Wanneer borstkanker uitgezaaid is, blijkt slechts 50% van alle oestrogeen-receptor positieve borsttumoren op tamoxifen te reageren en tumoren in een vergevorderd stadium verliezen uiteindelijk hun gevoeligheid, ook wanneer de de meeste kankercellen aanvankelijk dood gingen door de tamoxifen.

Resistentie
Dr. Rob Michalides en zijn collega’s hebben het ontstaan van deze resistentie van borstkankercellen tegen tamoxifen bestudeerd. Zij ontdekten dat de blokkade van de oestrogeenreceptor door tamoxifen opgeheven wordt doordat een specifiek enzym van vorm verandert. Bovendien lieten de onderzoekers zien dat aan de hand van deze vormverandering voorspeld kan worden of borstkanker ook tegen andere middelen, die op tamoxifen lijken, resistent zal worden.

Vervolgonderzoek
In het vervolgonderzoek willen de onderzoekers andere vormveranderingen van de receptor in kaart brengen. Ze denken zo een test te kunnen ontwikkelen waarmee de arts per borstkankerpatiënte kan voorspellen welk medicijn de meest effectieve behandeling geeft.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.