Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Openen pillenstrips vaak probleem

Reumapatiënten, ouderen en andere mensen met een beperkte handfunctie hebben vaak problemen met het openen van verpakkingen van geneesmiddelen.
Openen pillenstrips vaak probleem

Dat concluderen farmaceutische onderzoekers van de Universiteit Utrecht. De wetenschappers analyseerden ruim 6000 meldingen van patiënten over hun ervaringen met medicijnen tussen het voorjaar 2004 en eind 2007, verzameld door het Meldpunt Medicijnen; 10 procent daarvan ging over de verpakking van het medicijn.

Stripverpakking van tabletten
Bijna de helft van de meldingen betrof de stripverpakking die gebruikt wordt voor tabletten. Gebruikers geven aan dat ze tabletten moeilijk uit de strip krijgen. Hierdoor breken de tabletten of vallen ze op de grond, waardoor ze soms niet meer gebruikt kunnen worden.

Meeste problemen met doordrukstrips
De doordrukstrips die volledig uit aluminium bestaan, gaven de meeste problemen. Bij afpelbare stripverpakkingen is het materiaal vaak te stug of het lipje waaraan getrokken moet worden te klein. Informatie over het openen, ontbreekt vaak. Behalve over stripverpakkingen, melden patiënten ook problemen met andere toedieningsvormen. Zo’n 14 procent van de meldingen betrof problemen met het openen van tablettencontainers, oogdruppelflacons, zetpilstrips en zogenaamde granulaatsachets.

Instructies op verpakking
De onderzoekers doen een aantal suggesties om een deel van de problemen op te lossen. De producent zou bijvoorbeeld op de verpakking kunnen aangeven hoe deze te openen is en gebruikstests met oudere proefpersonen kunnen uitvoeren. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zou het testen van de gebruiksvriendelijkheid van de verpakking kunnen betrekken bij de registratieprocedure. Verder zouden apothekers de patiënt kunnen begeleiden bij het gebruik van een medicijn, of de tabletten uit de doordrukstrip in een flacon kunnen meegeven.

Door: redactie Nursing
Reformatorisch Dagblad

9 REACTIES

 1. hallo iedereen,
  Wij zijn een studentenbedrijf (bestaande uit 10 studenten) van de opleiding Leisuremanagement Leeuwarden en wij doen mee aan het Jong Ondernemen programma (bekijk http://www.jongondernemen.nl)

  Ook wij hebben een marktonderzoek gehouden en daaruit blijkt dat er veel zelfstandig oudere mensen, of mensen met functiebeperking (ms, reuma) heel veel moeite hebben met het verwijderen van de pil uit de strip. Hiervoor hebben wij een apparaatje bedacht die de pil uit de strip drukt (dmv een duw beweging en niet een knijpbeweging). Dit apparaatje blijkt al te bestaan in een eenvoudig model en materiaal van lage kwaliteit. Wij zijn op het moment bezig een product te ontwikkelen dat universeel is (voor alle formaten pillen) tegen een redelijke prijs. Uit ons onderzoek is gebkleken dat mensen er tussen de 5 en 10 euro voor willen betalen.

  We zijn nog steeds bezig met de aandelen verkoop (20 euro per stuk) om ons startkapitaal van 3000 euro te kunnen behalen. Ook zoeken we nog steeds bedrijven, winkels, apotheken, en drogisten die ons product zou willen verkopen.

  Deze mail stuur ik na aanleiding van de dit probleem en deze topic op de site.
  Als u meer informatie wilt dan kunnen we een ondernemingsplan toesturen.

  Met vriendelijke groet,

  Susan Poeder, vice-directeur Druk’m S.C.
  Storkweg 13
  9403 AG Assen
  06 132 780 58
  studentmail: susan.poeder@student.stenden.com
  of voor de consumenten:
  http://www.druk-m.nl

 2. Lees alle reacties
 3. Veel van mijn cliënten in het verzorgingshuis hebben inderdaad moeite om zowel de drukstrips als de blisters te openen. Ik heb de cliënten geadviseerd om een schaar te gebruiken bij het openen ervan. Dit heeft tot resultaat geleid dat de cliënten nu zelfstandiger zijn en niet meer om hulp vragen!
  Voor de doordrukstrips echter nog geen oplossing gevonden.

 4. ben ook werkzaam in de thuiszorg, bij ons kunnen er bij de mensen rolboxen geleverd worden via verwijzing huisarts naar de apotheek toe. de medicijnen worden in doorzichtige zakjes verpakt, met de naam van het medicijn erop,dag en tijdstip.
  De zakjes kunnen ze gemakkelijk open krijgen.
  de controle erop is ook veel beterder uitvoerbaar.
  Het is echt een aanrader.

 5. Voor veel ouderen is het Baxtersysteem moeilijk, open scheuren lukt vaak moeilijk, pilletje rolt van tafel, moet weer opgepakt, ook niet makkelijk. Goed te doen, waarschijnlijk, door de verzorgenden maar niet door de echt oudere patiënten, clieënten zo U wilt. Hoe denkt U trouwens dat het gaat met de zakjes Carbasalaat Calcium Cardio? Ik vind ook dat ondingen, je scheurt ze open maar dan moet je zo’n zakje ook nog werkelijk open zien te krijgen. Het lukt wel hoor, met enig geduld, maar hoe is dat voor tachtig jarigen? Misschien dat er nog eens goed naar gekeken kan worden door niet echt handige mensen want dat is de bevolkingsgroep die ermee om moet gaan ook niet meer echt.

 6. Ik ben het niet helemaal eens met Ieneke, mijn ervaring met baxters is dat een client ze krijgt omdat hij/zij geen overzicht meer heeft over alle verpakkingen en potjes. Dan moet je niet terug naar losse potjes. Maar de baxter scheurt vaak op de verkeerde plaats of door de het hele zakje waardoor clienten nog opzoek moeten naar de pillen.

 7. de maatschappij vergrijst, maar de verpakkingen zijn ook in de levensmiddel industrie te moeilijk openen te krijgen,ook verpakkingen die je open moet knippen vergt veel kracht, denk dat daar toch wel een gat in de markt zit!
  en wat het baxtersysteem betreft, idd veel gemakkelijker maar zelf dat moet je open knippen omdat het niet open te scheuren is.

 8. Ik ben werkzaam in de thuiszorg, waar veel tabletten worden verpakt via het baxter systheem. Dit geeft vrijwel nooit problemen. Als clienten nog wel goed weten op welk tijdstip ze welke medicatie moeten nemen, kan de apotheek ze desgewenst op andere wijze leveren bv in potjes.

 9. als verpleegkundige moet ik ’s nacht alle pillen, druppels… klaarzetten voor de patienten. Ik heb soms ook moeite om de pillen op een goede manier uit de verpakkingen te krijgen. Hoe kun je pilletjes van 2-3 mm nog mooi in 4 gelijke delen breken? Als ik er al problemen mee heb, wat dan met bejaarden of mensen met minder goede motoritiek?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.