Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Operaties bij ouderen vaak wél zinvol

Een 80-plusser die zijn heup breekt, heeft wel degelijk vaak veel baat bij als hij hieraan geopereerd wordt. Ook andere operaties kunnen gunstige uitkomsten hebben bij ouderen.

Dit zeggen chirurgen Bob Geelkerken, Robbert Meerwaldt en Arie van Vugt (Medisch Spectrum Twente) in Medisch Contact in reactie op uitspraken van Arnold Moerkamp van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ).

 

Liefdevolle verzorging

In het NRC Handelsblad van 8 augustus stelde Moerkamp onder meer dat een dementerende 85-jarige die een heup breekt, meer gebaat is bij liefdevolle verzorging dan bij een operatie. ‘Het wegzetten van de 80-plusser als een dementerende kostenpost en de professional als een productietijger die niet geïnteresseerd is in de uitkomsten van zijn handelen, is volstrekt onjuist’, zo zeggen de chirurgen Meerwaldt en Van Vugt in hun stuk in Medisch Contact.

Mobiel

Volgens de chirurgen is ruim 80 procent van de oudere patiënten die geopereerd worden aan een gebroken heup binnen een paar dagen mobiel en kunnen weer terug naar hun eigen verblijfplek. De helft van nog zelfstandig functionerende 80-plussers is binnen zes tot twaalf weken weer zelfstandig. Ook de uitkomsten van operaties aan een gescheurde buikaorta (in het MST) zijn acceptabel, zeggen de chirurgen. Drie vijfde van de 80-plussers die zich met deze levensbedreigende aandoening meldden, is geopereerd. Bij de andere was er te weinig kans op een goede uitkomst. Van de geopereerde senioren leefde na een jaar 42 procent nog.

 

Bron: ZorgvisieWouter van den Elsen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.