Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties34

Ophef over hoofddoekjes in de verpleging

Het nieuwsbericht dat sommige Vlaamse studenten verpleegkunde worden geweigerd vanwege een hoofddoekje, slaat op Nursing.nl in als een bom.
Ophef over hoofddoekjes in de verpleging

In het bericht uit de Vlaamse krant De Morgen vertelt verpleegkunde student Leyla dat ze al 24 sollicitatiebrieven verstuurde, maar telkens werd afgewezen vanwege haar hoofddoekje. Zo kreeg ze bijvoorbeeld te horen dat het ‘onhygiënisch’ zou zijn. Ook tijdens haar studie krijgt Leyla regelmatig opmerkingen dat verpleegkundigen geen hoofddoek horen te dragen. Het probleem heeft grote gevolgen: als ze geen stageplek vindt, kan ze onmogelijk haar diploma verpleegkunde behalen. Getuigenissen zoals die van Leyla zijn geen uitzondering, de directeur van het Vlaamse Centrum voor Gelijke Kansen spreekt van meerdere meldingen en een ‘ernstig probleem voor de gelijkheid in het onderwijs en op de arbeidsmarkt’.

Slechte hygiëne 
Op Nursing.nl wordt veel gereageerd op het bericht. Enkele reageerders kunnen zich vinden in de angst voor slechte hygiëne door de hoofddoekjes. Zo ook iemand die zich Den Ouden noemt: ‘Ik werk al veertig jaar in de zorg en ik vind dat een hoofddoek bij een verpleegkundige aan het bed NIET kan, net als ringetjes door lip, neus en aan de vingers. Het zijn pure besmettingshaarden!’ R. Leeuwenhoek, coördinator bureau verpleegkundige opleidingen vindt dat onzin. ‘In het restaurant zie je tijdens de pauze ook het OK personeel in geheel groen outfit inclusief groen hoofddeksel hun lunch verorberen.’ Sylvia: ‘Iedere dag een schone doek net als je uniform; is schoner dan een vette ongewassen bos haar.’

Verpleegkundige attitude
Liesbeth heeft vooral een probleem met het uitdragen van het geloof, wat het hoofddoekje symboliseert. ‘Als verpleegkundige moet je je neutraal opstellen. Je bent met je werk bezig in een instelling die jou doorvoor de kans geeft. Je geloof uitdragen hoort daar niet thuis. De kapjes die wij, in ieder geval ik, vroeger droegen waren wél in verband met de hygiëne en waren een symbool dat je in de verpleging werkzaam was.’ Volgens Esmee gaat het om verpleegkundige attitude. ‘Je moet open en zelfverzekerd zijn bij de patiënten en met een hoofddoek heb je ieder geval helft van je hoofd bedekt. In je paspoort moet je ook je hele gezicht, oor en haren laten zien?’

Procedure aanspannen tegen stageplaats
Docent hbo-v Mathilde Bos is geschokt. Ze noemt het weigeren van een stagiaire om een hoofddoek ‘onacceptabel.’ Bos: ‘Ik zou met de stageplaats in gesprek gaan en wanneer ze volhouden: de stageplaats schrappen en een procedure aanspannen. Vierkant achter de student te gaan staan in elk geval.’ Hygiëne is voor Bos al helemaal geen excuus om verpleegkundigen met een hoofddoekje te weigeren. ‘In elk geval is een hoofddoek hygiënischer dan geen hoofddoek. Laat dat helder zijn! Eén van mijn studenten heeft eens aangeboden om een witte hoofddoek te gaan dragen om zich aan te passen. Vond iedereen een prima compromis.’

Verrijking op de werkvloer
Verpleegkundige Monique is in ieder geval erg blij met haar ‘gehoofddoekte’ collega’s. ‘Ik werk in een Utrechts ziekenhuis met twee gigantische kanjers van collega die een hoofddoek dragen. Ze kunnen alles en de patiënten zijn erg blij met ze. Ik vind het een aanwinst en een verrijking, diversiteit doet leven! Ik leer door hun dagelijks nieuwe dingen. (…) Doen we toch ook niet moeilijk om? Houd op met dat gezeur en ontmoet elkaar.’ Dat vindt ook R. Leeuwenhoek. ‘Voor de ‘gekleurde’ patientenpopulatie is het heel fijn dat zij soms gelijksprekende en gelijkgestemde verpleegkundigen treffen. Voor het ziekenhuis een absolute winst! Wij hebben genoeg studenten met een hoofddoek, absoluut geen probleem.’

Moslima’s in de verpleging
Moslimmeisjes kiezen relatief weinig voor het vak verpleegkundige uit angst voor vooroordelen van familie en toekomstige echtgenoot, schreef Nursing in juni 2008. Status, intieme handelingen bij patiënten, nachtdiensten en het gevoel niet begrepen te worden door autochtone collega’s spelen een rol. Moslima’s die wel verpleegkundige zijn geworden, zijn echter positief. Vaak is hun familie juist trots op hun gestudeerde dochter. Moslimverpleegkundigen zelf vinden hun geloof een meerwaarde voor hun werk, bijvoorbeeld in de zorg voor allochtone patiënten. Mensen helpen is bovendien een goede daad volgens de islam. Wel is er een valkuil: allochtone verpleegkundigen treden soms standaard op als tolk en nemen zo te veel verantwoordelijkheid voor patiënten op zich.

Door: Nursing, Nienke Berends

Eerder in het nieuws
‘Zorg schreeuwt om Turks en Marokkaans personeel’
V&VN: ‘Boerka verstoort communicatie’

Artikel
Moslima’s in het verpleging: waarom zijn het er zo weinig?

Oproepje
Studenten van allochtone afkomst gezocht

Abonneren
Behoefte aan meer achtergronden over je vak?
Abonneer je op Nursing!

34 REACTIES

 1. Ik ben het er niet mee eens dat een hoofddoek dragen in de zorg onhygiënisch is. Ik denk dat een hoofddoek inderdaad juist nog hygiënischer is ook.
  Ik kan niet geloven dat iemand na 24 sollicitatiebrieven te hebben verstuurd door allemaal wordt afgewezen vanwege een hoofddoek.
  Ik vind dat je iemand die gewoon een vak wil leren en haar werk goed kan doen niet kan weigeren vanwege een hoofddoek! Als er regels zijn over hoofdkapjes of wat dan ook kunnen deze gewoon bespreekbaar worden gemaakt denk ik.
  Ik vind het namelijk heel erg schandalig dat iemand zegt dat het onhygiënisch zou zijn. Als hoofddoeken niet gedragen kunnen worden in de zorg omdat je dan ziet wat voor geloof je hebt, maak dan ook een verbod op kettingen met kruizen die ik collega’s vaak zie dragen.

 2. Lees alle reacties
 3. Wat een gezeur zeg over die hoofddoekjes. Laat ieder doen wat zij wilt. Als het werk en de zorg maar goed is, die ze leveren. Daar gaat het toch uiteindelijk om. En over hygiëne gesproken, er zat nog zat mensen onder ons die ook niet elke dag een schone onderbroek aantrekken, dus……

 4. in verpleeghuizen als je werkt met uitsluitend hollandse ouderen vind ik het belangrijk dat mensen vooral Nederlands praten.. laten ze eerst daar maar iets aan doen ipv meteen over hoofddoekjes te beginnen.
  Maar desalniettemin vind ik ook dat er op het werk geen hoofddoeken gedragen mogen worden.. Ik mag ook geen sjaal over mijn hoofd binden.. Als het in de arbeidsvoorwaarden staat dan heb je je daaraan te houden.
  En dat is geen racisme.. dat zijn de regels

 5. Mijn persoonlijke mening is dat we als verpleegkundigen ons moeten houden aan de kledingvoorschriften en als daar bij hoort het vastmaken van je haren als die lang zijn of als je gelnagels hebt die af te doen, vind ik dat mensen met een hoofddoek daar ook niet moeilijk over moeten doen, gewoon afdoen dan is de discussie gesloten !

 6. Lariekoek dat een hoofddoek ‘onhygiënisch’ zou zijn. Laten we op onze hoede zijn voor dergelijk sneaky rascisme! Een hoofddoek hoort erbij en staat vaak keurig! En ik hoef de dames in kwestie niet te verellen dat dat elke dag een schone dient te zijn. Ik hoef die dames helemaal niets te vertellen als het om hoofddoeken gaat. Dames: wees trots op jezelf, je geloof en je hoofddoek en wees welkom in de zorg! We hebben een grote groep patiënten die blij is met jullie en we hebben jullie dus hard nodig!

 7. Ik heb door de jaren heen al verschillende moslimstudenten op de werkvloer gekend. Het niet dragen van een hoofddoek op dienst was geen probleem. Men kwam met hoofddoek toe, deed uniform aan (zonder hoofddoek), ging naar huis met hoofddoek. Wij dragen toch ook geen kruisteken als we werken? Als je ergens gaat werken of stage loopt moet je je houden aan de arbeidsvoorwaarden. Staat het erin vermeld dat hoofddoek niet mag gedragen worden dan is dat zo voor iedereen, en heeft dit niets met discriminatie of geloof of eender wat te maken. Regels zijn er om nagestreefd te worden en zo uniformiteit bij alle werknemers na te streven, geen uitzonderingen.

 8. Onhygiënisch= onzin, schoner dan vette bos haar idd.
  Geloofsovertuiging= onzin. Vrijheid van meninsuiting= vrijheid van uiten van geloof.
  Onderdrukking= nog meer onzin. De moslima’s willen dat zelf. Reden van de islam voor een hoofddoekje vind ik wel onderdrukking en ongelijk.
  Denk dat op de werklvoer een gemengde populatie goed is voor de patiënten. We zijn multiculti op straat, dan ook op de werkvloer.
  Vind het een waardeloze opmerking. Het is wel wennen steeds meer hoefddoekjes maar ja, dat krijg je met de globalisering.

 9. Waarom hoofddoekjes afstand scheppen weet ik niet, er is niks mis mee zolang je iemands gezicht kunt zien, vroeger liepen alle nonnen met een hoofddoek (of hoe je het ook noemen mag) op en toen hoorde je niemand klagen. Zolang je iemands gezicht goed ziet maakt het toch niet uit.

 10. Het dragen van een hoofddoek beschouw ik als een vrouw-onderdrukkende regel die eeuwen geleden door mannen is bedacht en aan vrouwen is opgelegd omdat mannen beschermd moesten worden tegen de lustgevoelens die vrouwen volgens hen altijd oproepen bij mannen; de mannen zelf kunnen daar niets aan doen, de stakkers.
  In onze westerse cultuur hebben we lang geleden besloten kerk en staat te scheiden.Dat betekent dat dit soort regels (kerk) niet thuishoren in de openbare ruimte (staat).
  Late we dus de jonge vrouwen die hier willen leven en werken helpen om zich los te maken van oude gewoontes waarin mannen bepalen wat wel en niet mag. Dat doen we in dit geval door te duidelijk te maken dat het dragen van een hoofddoek in een werksituatie niet toelaatbaar is, net zoals andere uitingen van geloof/cultuur die gelijkheid tussen mannen en vrouwen niet erkennen.
  En laten we vooral niet ingaan op protesten dat dit discriminatie zou zijn; iets tóch doen terwijl je van tevoren al weet wat de reactie zal zijn, is nl. behoorlijk kinderachtig.
  Als ik een land wil wonen en werken waar andere wetten en gebruiken gelden dan ik zou willen, zal ik daarin toch mee moeten gaan.

 11. Ik zie persoonlijk het probleem niet, wanneer men elke dag een schone hoofddoek op doet. De haren zijn uit het gezicht kunnen nergens tussen komen en de kans op haren in je schone werkveld is ook kleiner. En voor wat betreft geloof, hoeveel verpleegkundige dragen geen kruisje om de nek of willen perse rokken dragen in plaats van een broek. Ook deze mensen zijn welkom in de verpleging

 12. Voor mij zijn de gemotiveerde Moslima verpleegkundigen van harte welkom in de zorg, mèt of zonder hoofddoek.
  Het punt van hygiëne wordt aangesneden. Ik ga er vanuit dat een verpleegkundige die haar vak verstaat en serieus neemt, hiervan doordrongen is en in ogenschouw neemt. Net zo goed als het punt wat je overweegt welk soort schoeisel, haardracht, kleding enz. je uit praktische overweging je het beste kunt dragen. Ik denk dat er heel goede, fijne, goed opgeleide meiden te vinden zijn waar we prettig mee kunnen samenwerken en we zouden dan ook de kans krijgen om veel van elkaar te leren en ideeen uit te wisselen. Voor een grote groep patiënten zou het gemakkelijker zijn om zich een beetje thuis te voelen in een omgeving waar ze zich wat gemakkelijker verbaal kunnen uitdrukken. Dus we hebben er uiteindelijk allemaal voordeel aan. Het is toch geweldig als er (jonge) meiden zijn die dit vak kiezen? Dan moet zo’n hoofddoek geen bezwaar zijn. Het zou wat anders zijn als ze speciale handschoenen zouden willen dragen die onwasbaar zouden zijn.
  groet Ellen

 13. M.i. is dit weer de omgedraaide wereld.
  Waar gaat het hier over? Rechten of plichten?
  Vrijheid van godsdienst? Vrijheid van meningsuiting? Discriminatie? Tolerantie? Eerlijkheid?
  Of worden ze gebruikt/misbruikt om z’n gelijk te krijgen? Dit blijft een oeverloze discussie.
  Stel zaken wel voor zoals ze zijn en klop ze niet op.
  Ook de eerste zin van de tweede alinea van dit artikel.
  Zij heeft 24 sollicitatiebrieven geschreven, maar is ze op alle 24 afgewezen of op 1? In het artikel van “De Morgen” staat dat ze voorlopig al op 1 reactie heeft gekregen (en dus niet op alle 24).
  Gaat het hier over een doek op het hoofd of een hoofddoek die het hele gezicht bedekt?.
  Uit reacties valt op te maken dat er wel degelijk allochtone vrouwen, al dan niet met een “hoofd”doek, werken in de zorg.
  Niemand heeft problemen als men volgens de regels werkt, wat die regels dan ook zijn. Kan of wil men zich daar niet bij neerleggen, moet men op een andere plaats gaan werken.
  Waarom wordt er een fictieve naam gebruikt?
  Bang voor represailles? Of wil men zich verstoppen achter de “hoofd”doek?

 14. Beste lieve broeders en zusters,
  Er zijn steeds minder mensen geïnteresseerd in de zorg en mensen die in de zorg bezig zijn hebben neiging om het te verlaten.
  Laten jullie jullie niet meer uitkleden door al die suk… en gaan jullie maar samen om sterk te zijn. Het is al zwaar en moeilijk genoeg in de zorg, verwelkom dan met open handen (aanstaande)zusters met of zonder hoofddoeken.
  Ik wens jullie veel sterkte in de toekomst toe!

 15. Waar gaat dit over!? Wat een zinloze discussie!!!
  De zorg zoals we dat nu kennen is opgezet door o.a. nonnen en broeders/monniken geloof draag je uit door je levenshouding dat doe ik ook als Katholiek, zo lang het gezicht goed te zien is, is er m.i. geen probleem!!!
  Het gaat om het functioneren niet om het uiterlijk!

 16. nogmaals het gaat niet om de hoofdbedekking van de collega’s verpleegkundige want als ze wil mag ze zo een OK muts op ;het gaat om het uitdragen van het geloof en dat gaat niet aan!! Ook de kruisjes dragen door buschauffeurs is inmiddels verboden ; geloven doe je in de moskee/kerk of thuis; op je werk ben je een poppetje dat zijn/haar werk moet doen en verder niet zeuren!!

 17. Wat een onzinnige discussie. De dames gaan dus naar de commissie gelijke behandeling omdat ze geen uitzondering mogen zijn?? Laten we met elkaar eens lekker normaal gaan doen.Gewoon aan de kledingvoorschriften houden en wie dat niet wil, dan maar niet komen. Als je om die reden niet in de verpleging wilt gaan werken, dan moet dat ook maar niet want dan heb je toch iets niet echt begrepen.Wie geen deel van het geheel kan zijn, moet gewoon thuis blijven.
  Ik heb niets tegen hoofddoeken, maar wel als die willens en wetens de inzet blijven voor dit drammerige gedoe.Ik wil het in mijn lessen niet, hoofddoeken af, er is al niet eens behoorlijk tensie te meten, wat een toestanden. Ik ken de Koran goed genoeg om te weten dat ik niks onbehoorlijks vraag, dus allemaal gelijk en aan het werk.

 18. Bij deze wil ik Leyla van harte uitnodigen om bij ons stage te komen lopen. Bij ons wordt echt niet gelet op een hoofddoek; ieder heeft zijn/haar eigen geloof en we hebben respect voor elkaar.
  Tevens nodig ik Liesbeth en mevrouw den Ouden uit om te ervaren hoe het hier toe gaat.Ik denk dat zij na die ervaringn er heel anders over zullen denken.
  Met ons bedoel ik: Quality Care Thuiszorg -Suriname
  Zie onze website: http://www.qualitycarenv.com
  Anne-Marie van Genderen – Huurdeman

 19. wat een onzin! tekort in de zorg en dan gaan we ook nog eens goede werknemers weren.
  ik zou graag een verpleegkundige met hoofddoekje zien als collega. ik kan er dan best inkomen dat het ziekenhuis vind dat het een withoofddoekje moet zijn die op kookwas gewassen kan worden en elke dag verwisseld moet worden.
  alle verpleegkundigen die een hoofddoekje dragen en geen werk kunnen vinden, wij hebben nog handen nodig!!

 20. De vraag of het hygiènischer is, is niet de issue, maar het feit dat het uitdragen van je persoonlijke levensovertuiging niet hoort in het publieke domein.
  Daarnaast kan je je de vraag stellen of het hygiënischer is met hoofdoek/kapje/muts. Als onderzoek zou uitwijzen dat het zo is, kan je besluiten een hoofddeksel te verplichten.

 21. Ik heb net het kapjestijdperk gemist, maar ik ben blij dat dit niet meer hoeft. Bij mij op de afdeling werkte een leerlingverpleegkundige die buiten het ziekenhuis een hoofddoekje droeg en in het ziekenhuis het hoofddoekje afdeed. Dat schijnt wel te mogen?En zo niet, dan een witte hoofddoek waarbij de oren vrij zijn? Lijkt me een goede oplossing van het conflict.

 22. Ik ben heel blij te lezen dat men namens HBO-V opleidingen achter de behoofddoekte mede-student lijkt te staan, want hier zakt je broek toch van af? Met name het argument dat het ‘onhygiënisch’ is, is om te huilen. Tenminste zolang met niet hard kan maken dat het daadwerkelijk zo is. Persoonlijk schat ik dat het tegenovergestelde het geval zal zijn.

 23. Zouden wij de nonnen moeten verbieden hun habijt af te doen?
  De joodse vrouwen vragen hun pruik af te doen?
  In de vroege geschiedenis van de verpleging, droegen de verzorgsters allemaal hoofddoeken die het hele hoofd bedekten, later werden het kapjes.
  Vroeger(1981)had het Elisabeth’s Gasthuis nog een kledingvoorschrift(panty, onderjurk/-rok,witte schoenen)Verder uit hygiënisch oogpunt:haar opgestoken, kort geknipte nagels, geen ringen, noch trouwringen,kortom geen sieraden.
  Verbieden wij ook het dragen van een kruis aan een ketting, een boedhabeeldje, het yingyang teken?

 24. Ik vind het vreemd, dat het onhygiënisch zou zijn.
  Vroeger meosten wij een kapje op om onze haren te bedekken,m.a.w. om ons hygiënischer te maken.
  Volstrekt tegenstrijdig.
  En waarom zou ik in mijn werk niet voor mijn geloof uit mogen komen. Doe ik ook. mensen weten dat ik bewust katholiek ben. Ik kan toch wel open staan voor andere godsdiensten. Door het zelf uit te dragen, durven patienten ook voor hun geloof uit te komen.

 25. Ook ik ben een oudere verpleegkundige.
  Misschien kan het wel als de doek wat anders gedrappeerd wordt. Wij droegen vroeger ook katoenen kapjes. Dat is nu moeilijk voor te stellen. Het ging toen voornamelijk over de hygiëne om het haar te bedekken.

 26. Wat denkt men van inderdaad een wit hoofddoekje (en natuurlijk elke dag een schone), net als het uniform, gewoon verstrekt bij intrede. Wellicht met knoop instructies? Het gaat er tenslotte om dat het haar bedekt is. Knopen achterin de nek is dan een oplossing. Zo heb ik ook dames zien sporten in landen als Turkije, Marokko en Maleisie.
  Kunnen we later zelfs nog een kapje er op bedenken zodat alle verpleegkundigen hetzelfde dragen :s

 27. Hoi,
  Ik vind het te gek voor woorden dat als vrouwen een hoofddoek dragen geweigerd worden,want waarom zijn ze minder dan mensen zonder hoofddoek?
  Ik heb zelf ook bij mijn opleiding een meisje in de klas zitten met een hoofddoek en ik vind het niet vreemd of vervelend.
  Misschien is het juist wel goed dat ook deze vrouwen in de zorg werken,zodat ze de mensen van hun eigen cultuur kunnen helpen als dat nodig is.
  En het lijkt me ook nog hygiënischer ook een hoofddoekje (als er tenminste elke dag een schone word gedragen.
  Dus laat gewoon iedereen toe in de zorg.We zijn allemaal mensen ,alleen het geloof is dan misschien anders,maar dat moeten we geen rol laten spelen,toch?
  Tenzij je het natuurlijk de hele dag over je geloof gaat hebben.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.