Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ophef over opkopen ziekenhuis

De Tweede Kamer heeft er grote moeite mee dat een verzekeraar mede-eigenaar wordt van het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam. Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA, SP en VVD vindt de overname ongewenst.

De partijen vrezen dat de verzekeraar te veel macht krijgt. SP en VVD gaan het verst; zij willen dat minister Klink de overname verbiedt.

Zorgverzekeraar DSW
Het noodlijdende Vlietland Ziekenhuis in Schiedam wordt overgenomen door een coöperatie waaraan zorgverzekeraar DSW, personeel van het ziekenhuis en huisartsen en andere zorginstellingen uit de regio deelnemen. De deelnemers in de coöperatie, die voor 100 procent eigenaar wordt van de bv waarin het ziekenhuis wordt ondergebracht, moeten in totaal 25 miljoen euro inleggen.

Rendement voor personeel
Winst maken is niet het doel van de coöperatie. Alleen het personeel, dat via een soort spaarplan voor maximaal duizend euro per persoon in het ziekenhuis stapt, kan rekenen op een rendement. De rest van de winst wordt terug in het ziekenhuis gestopt.

Marktwerking
Een overname van een ziekenhuis door een coöperatie is uniek in Nederland. Tot nog toe zoeken noodlijdende ziekenhuizen de oplossing vooral in het aantrekken van private equity of zoals onlangs in het geval van de IJsselmeerziekenhuizen: in een volledige overname. Private investeerders zijn sinds de introductie van marktwerking zeer geïnteresseerd in de ziekenhuissector, vooral omdat deze naar verwachting vanaf 2012 winst aan derden mogen gaan uitkeren. Nu mag winst alleen nog in het ziekenhuis worden geherinvesteerd en mag geen dividend worden uitgekeerd.

Goede zorg
De Nederlandse Zorgautoriteit die de constructie moet goedkeuren, wil pas reageren na ‘zorgvuldige bestudering’ van de plannen. DSW, die nu als eerste zorgverzekeraar in Nederland een belang in een ziekenhuis neemt, verwacht geen problemen.

Bronnen: Nederlands Dagblad / De Volkskrant / De Pers
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.