Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opleiding biedt weinig onderwijs over ouderenzorg

Zorgopleidingen hebben steeds meer aandacht voor ouderenzorg, vindt staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten. Hoogleraar Verplegingswetenschap Marieke Schuurmans is minder enthousiast: ‘Helaas bieden opleidingen juist te weinig specifiek onderwijs over ouderen aan.’

Onderwijsinstellingen die geen ouderenzorgmodules aanbieden passen niet in de huidige en toekomstige situatie waarin ouderenzorg steeds belangrijker wordt. Dat schrijft staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten deze week in haar antwoorden op vragen van het Kamerlid Leijten (SP) over een artikel in Spits. In het artikel wordt gesteld dat de helft van de verpleegkundigen niet in de ouderenzorg wil werken. Volgens Veldhuijzen van Zanten geven de mbo- en hbo-instellingen vrijwel alle onderwerpen die met ouderenzorg te maken hebben als verplichte vakken. Ze verwijst daarbij naar onderzoek van hoogleraar Verplegingswetenschap en lector Ouderenzorg Marieke Schuurmans.

Lage motivatie
Schuurmans zelf is helaas niet zo optimistisch als de staatssecretaris. Over de resultaten van haar eigen onderzoek, zegt ze tegen Nursing.nl: ‘Helaas bieden opleidingen juist weinig specifiek onderwijs over ouderen aan. Ook is de motivatie van studenten laag. Om die reden stoppen sommige opleidingen ook met het aanbieden van specifieke differentiaties voor het werken met ouderen’. Daarnaast betwijfelt Schuurmans of de resultaten representatief zijn voor de mbo-opleidingen omdat maar weinig van deze opleidingen hebben deelgenomen aan het onderzoek.

 

Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.