Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Opleiding verpleegkunde wordt iets populairder

Dit jaar is het aantal scholieren dat zich aanmeldde voor een hbo-opleiding Verpleegkunde hoger dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de HBO-raad.
Opleiding verpleegkunde wordt iets populairder

‘Bij vooraanmeldingen gaat het nog niet om definitieve cijfers, maar het is een indicatie,’ zegt Henk Böhnke van de HBO-raad. Deze vooraanmeldingen geven een indicatie van het aantal studenten dat in het komende studiejaar aan een hbo-opleiding begint. Voor de opleiding verpleegkunde laten de cijfers een stijging van bijna 5 procent zien.

Inschrijvingsstop opleiding verpleegkunde
In Vlaanderen is de stijgende trend in het aantal verpleegkundestudenten veel duidelijker zichtbaar: de hbo-v school in Sint-Michiels-Brugge moest zelfs een inschrijvingsstop inlassen. In Vlaanderen schreef een recordaantal studenten zich in voor de opleiding verpleegkunde. Met drieduizend eerstejaarsstudenten in de bacheloropleiding (het vroegere A1) en tweeduizend in de HBO-verpleegkunde (voorheen A2) was vorig jaar een record gevestigd. Nu al staat vast dat dat record dit schooljaar zeker wordt gebroken, ook al worden pas in oktober definitieve cijfers verwacht.

Werkzekerheid
Volgens Vlaamse krant De Standaard is de stijging in Vlaanderen toe te schrijven aan de economische crisis. ‘Want als het crisis is, lokt de werkzekerheid van de gezondheidssector,‘ aldus de krant. Ook in België is verpleegkundige al jaren een zogenaamd ‘knelpuntenberoep’. Dit zijn beroepen waarvan de vacatures moeilijk ingevuld worden.

Over twee weken zal het definitieve aantal aanmeldingen in Nederland bekend zijn. 

Door: redactie Nursing

4 REACTIES

  1. In de cijfers voor Vlaanderen wordt geen woord gesproken over de HAO-studenten(Hoger AfstandsOnderwijs). Mensen uit verschillende beroepscategorieën wagen hun kans om een nieuwe toekomst in te slaan. Dit zijn vooral mensen van 30 jaar en ouder, die tijdelijk of vast werk hebben. Dankzij deze mogelijkheden kunnen knelpuntberoepen ingevuld worden. Het enige verschil met gewoon onderwijs is dat je studeert ‘à la carte’, volgens je eigen ritme, volgens de vakken die je wilt doen, of je neemt 2 jaar tesamen, enz… + natuurlijk ook verplichte stage (waar de meeste hun vakantie voor opofferen, of loopbaanonderbreking), met een maximum spreiding van 10 jaar (je diploma van bachelor moet dan wel behaald zijn).
    Belangrijk is dat deze groep geen hoorcolleges hebben, wel nu en dan praktijkmomenten, en de examens zijn ’s avonds. Alles is zoveel mogelijk voorzien dat je niet te veel werkverlet moet vragen. De examens zijn identiek als dat van de dagstudenten, en worden op in dezelfde periode gegeven.

  2. Lees alle reacties
  3. De groeiende belangstelling voor het verpleegkundige beroep haalt niet de problemen waar we mee worstelen uit de lucht. Er zal toch echt wat meer waardering moeten komen van de werkgevers.
    En Lu: veel artsen hebben een keuze voor dit beroep gemaakt vanwege het financiële aspect. Wil je die ook niet aan je bed hebben? Het zegt namelijk nix over hun kwaliteit.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.