Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Opleidingsprofiel hbo-v: ‘Er komt geen nieuw niveau bij’

Misschien wel één van de meest in het oog springende veranderingen in het nieuwe opleidingsprofiel voor de bachelor verpleegkundige is dat de huidige aanduiding niveau 5 voor de hbo-v’er vervalt, en de toekomstige hbo-verpleegkundige op NLQF-niveau 6 zal zijn. Maar wat betekent dat? We vroegen het Annemiek Nijst, onderwijskundige, docent verpleegkunde op de Avans Hogeschool en nauw betrokken bij de ontwikkeling van het nieuwe opleidingsprofiel.
Opleidingsprofiel hbo-v: ‘Er komt geen nieuw niveau bij’

Bekijk eerst het nieuwe opleidingsprofiel hbo-verpleegkundige >

Ik hoor nu voor het eerst van het NLQF-niveau 6, is dat iets nieuws?

‘Nee hoor, dat wordt in Nederland al veel gebruikt, alleen nog niet voor zorgopleidingen. Het NLQF is een soort overzicht van alle mogelijke kwalificaties die in Nederland te behalen zijn. Van basiseducatie tot doctoraat, en van bedrijfsopleiding tot meerjarige avondstudie. Het Nederlandse NLQF raamwerk is gekoppeld aan het Europese EQF, zodat alle opleidingen in Europa met elkaar vergelijkbaar zijn. Een verpleegkundige uit Nederland kan zo bijvoorbeeld in Spanje laten zien op welk niveau zij is gekwalificeerd.’

Is dat niet heel verwarrend? Want het lijkt nu alsof de nieuwe hbo’ers een nieuw niveau krijgen ten opzichte van de huidige hbo-v’ers.

‘Die verwarring wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat het NLQF-systeem wordt vergeleken met het oude ordeningssysteem, zoals we dat kennen uit het rapport ‘Gekwalificeerd voor de toekomst’ uit 1996 (Dat is de welbekende indeling waarin de mbo-verpleegkundige op niveau 4 is ingeschaald en hbo-verpleegkundige op niveau 5, red.) Die verwarring is onterecht, want het is gewoon een andere manier van ordenen. We leiden als hbo- opleiding namelijk al op voor het bachelorniveau (NLQF 6). Dat is niet veranderd. We hebben het nu alleen expliciet neergezet in het belang van (inter)nationale vergelijking van de leeruitkomsten en aansluiting bij het beroepsprofiel. Belangrijker dan het te hebben over niveaus is wat mij betreft dan ook te kijken naar de competenties en kwaliteiten die verpleegkundigen (mbo, hbo én specialist) hebben.’

Waarom is er voor gekozen dat NLQF-kwalificatieniveau te gebruiken voor de hbo-v van de toekomst?

‘Dat heeft vooral te maken met de accreditatie bij de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), een organisatie die verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de Nederlandse en Vlaamse hbo-opleidingen. Alleen opleidingen die door hen geaccrediteerd zijn, mogen erkende bachelor- en masterdiploma’s uitreiken en krijgen geld van de overheid. Ook het recht van studenten op studiefinanciering hangt af van het studeren aan een geaccrediteerde opleiding. Het NVAO hanteert al jaren het EQL principe, terwijl wij steeds bleven spreken over niveau 5 voor bachelor opgeleide verpleegkundigen. Daar ontstond veel verwarring, dus toen we het nieuwe profiel ontwikkelden werd besloten dat dit maar eens moest veranderen.’

Okee, dus bachelor verpleegkundigen zijn volgens het NLQF-systeem op niveau 6 ingedeeld, en mbo-verpleegkundigen op niveau 4. Wat houdt NLQF-niveau 5 dan in?

‘Dat zijn de zogenaamde associate degrees, tweejarige studies in het hbo, met een wettelijk erkend diploma. Op het gebied van verpleegkunde bestaat bijvoorbeeld een associate degree in Management in de Zorg. Het niveau van de Associate degree ligt tussen mbo-4 en een afgeronde hbo-bachelor.’

De nieuwe beroepsprofielen zijn onder meer ontwikkeld om meer onderscheid te maken tussen de verschillende niveaus verpleegkundigen, dit opleidingsprofiel sluit daarbij aan: ontstaat er straks niet wéér een kloof tussen de huidige studenten hbo-v en de afgestudeerden van 2020?

‘In ieder geval niet door dit nieuwe opleidingsprofiel. Als opleiding moeten we meegaan in de maatschappelijke, actuele ontwikkelingen, waaronder de nieuwe beroepsprofielen. Je kunt er niet omheen dat de opleiding daarop aangepast wordt. Dat geldt ook voor verpleegkundigen, iedere verpleegkundige moet kijken of zij binnen de setting waar ze zit nog bijscholing nodig heeft. De zorg blijft zich ontwikkelen, en verpleegkundigen die blijven stilstaan zullen dat hoe dan ook gaan merken. Dat geldt voor alle verpleegkundigen, dat heeft niets te maken met hoe je precies bent opgeleid, of in welk jaar je afgestudeerd bent.’

Lees ook > De niveau 6 verpleegkundige: feiten en fabels

3 REACTIES

 1. Ik kon het systeem hier in NL helemaal niet begrijpen.
  Ik ben zelf een hbo-v student. In eerste twee maanden hebben we een heel veel boeken een deel van afgerond en een boek bij alles.
  In deze periode hebben we veel kunnen leren over alles wat betreft kennis en verpleegkunde vaardigheden. Tijdens mijn stage ik kon helaas mijn theorie niet eens voor 10% aanpassen op de praktijk. Dit is meest omdat meest verpleegkunde wil de handeling op zijn eigen manier uitvoeren. Ik vind serieus de mooie NL zorg bestaat echt alleen in de boeken. Dat is het reden dat de gezondheid van bevolken nooit beter kan worden als ze voor een keer een ziekte krijgen.
  Het is te raar dat je vanaf mavo naar MBO gaar en van Havo naar HBO en bij allebei kun je de verpleegkunde opleiding doen, maar uiteindelijk ben je gewoon niet van elkaar te scheiden.
  Toen ik de opleiding volgde wordt veel verteld over verpleegkunde 2020, waardoor dachten we van ooh we zullen iets special worden, maar blijkbaar dit was soort bedrijfmarating. Studenten aannemen en geld verdienen.
  Van 980 van 1000 die de opleiding verpleegkunde volgen, weten niet eens wat dat echt inhoudt.

 2. Lees alle reacties
 3. Onzin, in 2000 werd mijn verpleegkundige A diploma geaccepteerd in Portugal en ook in Zimbabwe.
  Ze kijken niet naar het papiertje maar naar je opleiding met hoeveel vakken en hoeveel uur theorie en vooral naar hoeveel praktijk. En je boekje waarin je al je werk ervaring na je opleiding in bij houdt.
  Een geweldige opleiding Verpleegkundige A is om zeep geholpen door mensen die van achter hun bureau alles willen veranderen….bachelor degree in verpleegkunde, hoe verzinnen ze het.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.